Shutterstock

Nieuws Fruitteelt

Kleinste perenoogst in tien jaar, appeloogst gemiddeld

6 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

In de Europese Unie wordt dit jaar een gemiddelde appeloogst verwacht. De perenoogst daarentegen is de kleinste in tien jaar tijd. Dat blijkt uit de oogstraming, die tijdens het online 'PrognosFruit'-congres bekend is gemaakt. Golden Delicious blijft het grootste ras bij de appels, Conference is dat bij de peren.

De appeloogst voor de EU-28 komt naar verwachting uit op 11,73 miljoen ton. Dat is een stijging van 10% in vergelijking tot afgelopen jaar. Ten opzichte van het gemiddelde van 2018 tot en met 2020 is een plus van 1% zichtbaar. Daarmee is de appeloogst gemiddeld te noemen. Dat valt niet te zeggen voor de perenoogst. Die komt dit jaar naar verwachting uit op 1,60 miljoen ton. Dat is 28% lager dan vorig jaar en maar liefst 27% onder het gemiddelde van de jaren 2018 tot en met 2020. Daarmee is de perenoogst de kleinste van de afgelopen tien jaar.

'Golden Delicious' blijft grootste appelras
In de Europese Unie blijft Golden Delicious het grootste ras, met een geschatte productie van 2,12 miljoen ton. Daarmee is de oogst 8% groter dan afgelopen jaar. De Europese productie van Jonagold, het op een na grootste ras, komt uit op 667.000 ton, een plus van 19% met afgelopen jaar. De productie ligt hiermee overigens nog wel onder het gemiddelde van de laatste tien jaar. De hogere oogst wordt vooral veroorzaakt door plussen in Nederland, Duitsland en België. In Polen wordt een lagere productie verwacht.

De Europese productie van appelsoort Elstar komt 10% hoger uit, op 342.000 ton. Nederland en Duitsland (+8%) leveren de grootste bijdrage aan die stijging. Dit oogstcijfer is de op twee na kleinste van de afgelopen tien jaar. De geraamde productie in Nederland is – met 101.000 ton – is de op een na kleinste van het laatste decennium. De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 58.000 ton, wat 26% meer is dan vorig jaar.

Perenras 'Abate Fetel' daalt het hardste
Het grootste ras bij de peren is nog altijd Conference. De oogst daarvan wordt ingeschat op 805.000 ton, wat 18% lager is dan afgelopen jaar. Nederland en België nemen in de Europese Unie 65% van de productie van Conference voor hun rekening. De grootste daling is voor het ras Abate Fetel. De oogst daarvan komt 73% lager uit, op 66.000 ton. De oogst van Doyenné du Comice wordt geschat op 41.000 ton, wat een min is 44%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden