Shutterstock

Analyse Zalm

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

30 Juli 2021 - Jeannet Pennings

Zalm blijft stevig aan de prijs. Normaliter zakt de markt wat in tijdens de zomerperiode, maar daar is dit jaar tot nu toe geen sprake van. De vraag vanuit de foodservice groeit weer, terwijl de afzet via de detailhandel hoog blijft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ongeveer de helft van alle Atlantische zalm die wereldwijd verhandeld wordt, komt uit Noorwegen. De prijs van Noorse zalm kan dan ook als leidend gezien worden. De zalmindex van NASDAQ is representatief voor de totale zalmexport uit Noorwegen. Deze stond eind vorige week op 65,68 Noorse kroon per kilo, wat omgerekend €6,31 per kilo is. De prijs steeg daarmee in de afgelopen vier weken met 11,1%. Ook is er sprake van een lichte prijsstijging (+0,26%) ten opzichte van drie maanden geleden, toen de prijs ook al hoog was.

Aanjagers voor zalmafzet
De zalmprijs zit – na een gematigd coronajaar – al vanaf het begin van dit jaar flink in de lift. De heropening van de horeca en langzame opstart van de foodservice waren belangrijke aanjagers voor een stijgende vraag. 's Werelds grootste zalmproducent Mowi verkocht in het eerste kwartaal 20% tot 25% meer zalm. In mei en juni zakte zalm wel terug in prijs, vanwege de grotere vangsten en goede groei van de vis. Die prijsdip was kennelijk geen lang leven beschoren.

NASDAQ Zalm Index

En dat is opvallend, want juli kan een moeizame maand zijn voor de Noorse zalmafzet. De prijzen vallen meestal terug als het hoogzomer is, omdat een groot deel van Europa dan op vakantie gaat. Mogelijk blijft de export nu op niveau doordat veel mensen dit jaar vakantie in eigen land vieren vanwege de coronapandemie. Dit verklaart in ieder geval het feit dat de afzet via de detailhandel groot blijft.

De zalmafzet verschoof volgens Rabobankanalist Gorjan Nikolik in 2020 naar de detailhandel. "Hoewel nu een groeiende vraag is vanuit het foodservice-kanaal, blijft de vraag in de detailhandel hoog", vertelt hij tegenover The Fish Site. "Dat geldt voor alle belangrijke markten, behalve China." De Chinese autoriteiten hanteren momenteel (vanwege corona) een streng voedselveiligheidsregmie, waardoor vis moeilijker het land in komt. Tegelijk is China goed voor 'slechts' 5% van de wereldwijde zalmhandel

Minder aanbod vanuit Chili
Wat ook meespeelt in de mondiale zalmmarkt, is het lagere aanbod vanuit Chili. Chili is de tweede grootste zalmproducent ter wereld, ook al betreft dit slechts de helft van de Noorweegse volumes. Met name Noord-Amerika is een belangrijke afzetmarkt voor Chileense zalm. Volgens Nikolik heeft Chili de duur en ernst van de coronapandemie overschat. De zalmvolumes in Chili zouden hierdoor dit jaar 15% tot 20% lager liggen.

Dit in combinatie met een sterke vraag vanuit de Verenigde Staten – en inmiddels ook vanuit Brazilië en Japan – leidt tot zeer hoge prijzen. Dan ligt het voor de hand dat exporteurs in Noorwegen en Schotland daar een graantje van mee proberen te pikken. "Logistiek is het voor deze Europese producenten niet moeilijk om de Amerikaanse markt te bereiken", aldus Nikolik. Bovendien hebben Noorwegen en Schotland volgens hem een stevige reputatie in de Verenigde Staten als het om zalm gaat.

Zuid-Korea groeimarkt
Het Norwegian Seafood Council beaamt dat de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt was in de eerste helft van 2021. Net als Polen en Frankrijk. In totaal werd er in de eerste zes maanden van dit jaar 12% meer Noorse zalm geëxporteerd. Het ging om een volume van 562.000 ton. Zuid-Korea is een belangrijke groeimarkt voor Noorse zalm.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden