Shutterstock

Aangeboden door DCA-Markets

Optiecontracten op Gouda kaas binnenkort mogelijk

23 Juli 2021

Stable, het wereldwijde platform voor risicobeheer van grondstoffenprijzen heeft aangekondigd om op basis van de DCA Gouda-notering risicomanagementtools te ontwikkelen. Hiermee krijgen producenten, verwerkers en retailers de mogelijkheid hun bedrijf te beschermen tegen volatiele prijzen, met minimaal basisrisico.

Dit betekent simpelweg dat partijen tegen een premie een verzekering af kunnen sluiten die uitbetaalt als de prijs een voor hen ongunstige kant op beweegt. Een verkoper van kaas kan hiermee een bodem in zijn prijs leggen en weet zich verzekert dat zijn opbrengstprijs niet onder de €3 euro zakt. Zo weet hij dat er altijd een minimale marge gehaald zal worden, die als het goed is boven zijn kostprijs ligt. Zou de prijs stijgen, dan profiteert de verkoper gewoon van die hogere prijs en hoeft de verzekering niet uit te keren. De premie is hij in dat geval dan wel kwijt, maar het zorgt er wel voor dat hij voor een hogere prijs verkoopt. Omgekeerd kan een koper een maximale inkoopprijs vastleggen. Het principe is verder hetzelfde.

Risicomanagement steeds belangrijker
Stable is gespecialiseerd in dit soort innovatieve producten die prijsbescherming voor grondstoffen bieden die niet op een beurs worden verhandeld. Dit doet het bedrijf voor zo'n 5.000 agrarische producten wereldwijd. De afrekening van de contracten gebeurt op referentieprijzen die worden gepubliceerd door entiteiten zoals DCA-Markets, waarbij het in dit geval gaat om de Gouda referentieprijs (of notering) die wekelijks wordt gemaakt door DCA-Markets. In de toekomst zullen mogelijk ook andere noteringen van DCA-Markets zoals boter-, room-, uien- of varkens worden gebruikt om dit soort optieconstructies op te baseren.

"Onze prijsindexen worden veel gebruikt als referentieprijzen en als benchmark om fysieke contracten af te handelen", zegt René van 't Riet, directeur van DCA-Markets. "We zijn bijzonder verheugd dat dit nu ook het geval is voor de baanbrekende risicomanagementtools van Stable."

"Risicomanagement wordt in de steeds internationalere markten steeds belangrijker. In agrarische markten vindt echt een inhaalslag plaats", zegt Van 't Riet. "Het beheersen van prijsrisico's in de keten is essentieel om te zorgen dat ieder zijn deel krijgt als het gaat om marge. Grote prijsmutaties vormen een bedreiging voor de continuïteit en de voorspelbaarheid in de keten. Met dit soort risico verzekeringsvormen worden die goed opgevangen."

Meer weten over deze samenwerking? Neem contact op met René van 't Riet via +31 6 46265874 of het Amsterdamse team van Stable op +31 97010255085. 

Powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief