Shutterstock

Analyse Tonijn

Prijs tonijn stabiel ondanks dreigende schaarste

2 Juli 2021 - Jeannet Pennings

De tonijnmarkt zit wereldwijd in de lift. De vraag stijgt, vooral de vraag naar ingeblikte tonijn wat het grootste deel van de markt vormt. Tegelijkertijd zijn de vangsten dit jaar matig in de westelijke Stille Oceaan, een belangrijk vangstgebied. Desondanks bewegen de prijzen op een stabiel niveau.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van tonijn bedraagt momenteel zo'n $1.350 per ton. Daarmee is er sprake van een stabiel prijsniveau die al enkele maanden aanhoudt. En dat is bijzonder voor een markt die gekenmerkt wordt door zijn volatiliteit. Het gaat hier om de prijs van zogenaamde skipjacktonijn, dat veruit het grootste marktaandeel heeft. Tonijn in blik betreft bijna altijd skipjacktonijn en ook in salades wordt deze tonijnsoort veel toegepast.

Voor verse en diepvriestonijn wordt meestal de wat duurdere geelvintonijn of albacore tonijn gebruikt. De prijs van geelvintonijn is volgens kenners momenteel stabiel en ligt tussen de $2.100 en $2.350 per ton. En dan is er nog de blauwvintonijn, maar die wordt vanwege de exclusiviteit en schaarsheid vrijwel alleen in exclusieve restaurants verkocht tegen hoge prijzen.

Prijs reageert niet op lagere vangsten
Wereldwijd wordt elk jaar zo'n 5,1 miljoen ton tonijn gevangen. De omvang werd in 2020 geschat op $39,3 miljard. Tonijn vertegenwoordigt circa 5% van de totale hoeveelheid gevangen vis. Daarvan komt naar schatting 65% uit de Stille Oceaan. De rest van de tonijn wordt gevangen in de Indische Oceaan (23%) en Atlantische Oceaan (12%). Met name in de westelijke en centrale Stille Oceaan vallen de vangsten dit jaar tegen.

Toch zorgt dat niet voor flinke prijsstijgingen. Voor een deel wordt de schaarste gecompenseerd met een prima vangst in de andere oceaandelen. Daarnaast speelt vooral mee dat conservenfabrikanten weinig bereid lijken te zijn om een hoge prijs voor tonijn te betalen. Deze fabrikanten worden op andere vlakken al geconfronteerd met een fors hogere kostprijs, onder andere voor blik, transport, soja en zonnebloemolie. Dit drukt de tonijnprijzen.

Tonijn in blik populaire keuze
Ondertussen stijgt de vraag naar tonijn wereldwijd gestaag door. Met name tonijn in blik is gewild, wat past in de gemakstrend onder consumenten. Er is steeds meer vraag naar kant-en-klaar-voedsel, waarbij tonijnconserven een populaire keuze zijn. Ook de houdbaarheid stuwt de vraag. Die vraag komt vooral uit Europa en het Midden-Oosten. Verse en diepgevroren tonijn, wat steeds vaker wordt gezien als een gezonder alternatief, gaat hoofdzakelijk naar China, Noord-Amerika en West-Europa.

In 2019 importeerde Europa ruim 1,4 miljoen ton tonijn, waarvan 10% naar Nederland ging. In ons land is tonijn, na zalm, de meest gegeten vissoort. Toch was het merendeel van de geïmporteerde tonijn in Nederland weer bestemd voor export. Nagenoeg alle geëxporteerde tonijn uit Europa, dus ook uit Nederland, betreft de skipjacktonijn.

Komende vijf jaar gematigde groei
De meeste tonijn wereldwijd komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het land vangt jaarlijks meer dan een miljoen ton tonijn, ruim 20% van de mondiale vangst. Als het gaat om de verwerking van tonijn, dan is Thailand 's werelds grootste speler. Dit land is verantwoordelijk voor bijna de helft van de productie van alle tonijn in blik. Verwacht wordt dat de wereldwijde tonijnmarkt de komende vijf jaar een gematigde groei zal laten zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden