Albert Heijn

Achtergrond Eieren

Is de hamsterwoede rondom eieren voorbij?

28 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Tijdens de coronacrisis gingen we meer thuis koken, meer bakken en gezonder eten. Een ingrediënt dat in al deze ontwikkelingen terugkomt, is het ei. Het thuisverbruik van eieren was afgelopen jaar dan ook fors hoger dan in andere jaren. Althans in België, zo tonen de meest recente cijfers aan. Maar, die trend lijkt Europees gezien voorbij te zijn. Vooral in Rusland zit de eiersector op dit moment in een crisis.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In België was vorig jaar een stijging zichtbaar in het thuisverbruik van eieren van 13%: van 72 eieren per persoon naar 81 eieren per persoon. Het scharrelei werd het vaakste gekocht, namelijk in 67% van de gevallen. De eieren van kippen met vrije uitloop vormen de tweede belangrijkste categorie, met een aandeel van 19%. Biologische eieren waren goed voor 11%. Opvallend is dat de eierprijs in het land wel stabiel bleef op €0,19 per stuk. Voor Nederland zijn (nog) geen cijfers over de thuisverkoop van eieren bekend.

Hamsterwoede voorbij?
In de meeste landen worden inmiddels versoepelingen doorgevoerd, waardoor de hamsterwoede van eieren afneemt. In Rusland leidt het tot een daling van de groothandelsprijzen voor eieren. Dat liet de Russische vakbond voor pluimveehouders recent weten. "Een crisis is nabij", schrijft de vakbond. Sinds mei zijn de prijzen gemiddeld met 18,5% gedaald. Dit betreft eieren die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. De prijs voor eieren met een iets lagere kwaliteit daalde in die periode met 10,9%. De schatting is dat retailers tien eieren inkopen voor omgerekend $0,36 tot $0,63. Dit terwijl de productiekosten voor die tien eieren tussen de $0,67 en $0,71 ligt.  

Niet alleen het feit dat Pasen achter ons ligt is een reden voor de prijsdaling, ook de sterke stijging van de graanprijs heeft effect. Op de Matif in Parijs komt de koers van tarwe vandaag de dag uit rond de €206 per ton. Voor maïs ligt de notering op €214 per ton. Het is lager dan eind mei, maar nog altijd zeer in hoog in vergelijking tot eerdere jaren. Hierdoor zijn de productiekosten (vooral vanwege duurder voer) in de Russische eierindustrie het afgelopen jaar met 20% tot 25% gestegen. En een einde aan die stijging lijkt er nog niet te zijn.

Volgens de Russische vakbond voor pluimveehouders zouden de producenten niet veel langer met dit soort lage prijzen kunnen werken. "Alleen wanneer ze de productie verminderen, kunnen ze de verliezen temmen", zo stelt de bond die daarom pleit voor een eerlijk prijsvormingssysteem tussen producenten, winkelketens en overheidsinstanties. "Wanneer we niets doen, dan ontstaat er een kans op tekorten. Producenten gaan dit niet nog veel langer volhouden."

Nederland
In Nederland hoeven we ons tot op heden nog geen zorgen te maken over dit soort taferelen. Ruim één maand geleden werd nog duidelijk dat de winkelprijs van eieren in ons land steeds hoger ligt. Onder meer door de hogere eisen die worden gesteld aan producenten. Ook over de maand maart heeft die trend doorgezet. De index van Agrimatie toont een niveau van 145 punten, waarbij 100 punten het langjarig gemiddelde is. Niet alleen de winkelprijs stijgt, ook de prijs af boerderij en de prijs af eierpakstation liggen hoger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden