Shutterstock

Achtergrond Mango

De grootste mangolanden worstelen met lagere vraag

2 Juni 2021 - Kimberly Bakker

De wereldwijde én binnenlandse vraag naar mango’s neemt af. Daar ondervinden vooral de grootste ‘mangolanden’ India en Thailand hinder van. De daling in de export heeft tot gevolg dat boeren het product tegen lagere prijzen proberen te verkopen op de binnenlandse markt. Mexico ziet wel een goede vraag, maar kampt daarentegen weer met een gebrek aan water. Daardoor is de kwaliteit en grootte van de mango’s niet zoals gewend. Het zijn uitdagingen die deze grote mangospelers blijven achtervolgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Thailand is de grootste producent van mango's en tegelijkertijd een van de grootste exporteurs ter wereld. Maar in de afgelopen maanden is de verkoop van mango's gedaald als gevolg van een verminderde vraag op zowel de wereldmarkt als de binnenlandse markt. Dat is eigenlijk al het geval sinds de start van de coronacrisis in het land. Vooral nu het oogstseizoen van de belangrijkste soort, de Nam Dok Mai, is afgerond, is een overaanbod ontstaan. Met slechts een paar functionele exportpakhuizen zijn boeren genoodzaakt om de mango's tegen lage prijzen op de binnenlandse markt te verkopen. In de afgelopen zes maanden zijn de prijzen voor deze variëteit gedaald van $3,75 per kilo naar $0,29 per kilo.

India kent hetzelfde probleem
India kent eveneens problemen als het gaat om mango's. De tweede golf van de coronacrisis en het belangrijkste oogstseizoen overlappen elkaar, waardoor mangoleveranciers in een lastig parket terecht kwamen. Door de strenge lockdown vanuit de overheid nam de binnenlandse vraag naar mango's af en dat had desastreuze gevolgen voor de prijs. De prijs van één doos mango's daalde met 50% tot $40 dollar. Eerder lag dat bedrag nog op $81 dollar. Doordat de meeste regio's de kosten voor export al getroffen hebben, nemen de nettoverliezen voor de boeren extra hard toe.

Overigens is ook de export een groot probleem, net zoals in Thailand. De Verenigde Arabische Emiraten en Europa zijn voor Indiase mango's de belangrijkste afzetmarkten. Maar die hadden beiden hun grenzen gesloten om de eigen regio te beschermen tegen het coronavirus. Ook richting de Verenigde Staten kon minder product verscheept worden. Ten slotte was het voor kleine boeren onmogelijk om mango's te verzenden vanwege de hoge vrachtprijzen door een tekort aan containers. Ook hier is dus een overschot ontstaan op de binnenlandse markt.

Gebrek aan irrigatie in Mexico
In Mexico speelt momenteel een ander probleem: water. Vooral in de regio rond Sinaloa, een van de belangrijkste mangoproducerende gebieden, is een gebrek aan irrigatie. De lager dan gemiddelde regenval heeft de waterbronnen doen opdrogen en de boomgaarden van water beroofd tijdens de belangrijkste periode van het seizoen. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit en grootte van het product. Dit product is daardoor niet geschikt voor de export, maar wordt tegen lagere prijzen afgezet op de binnenlandse markt.

Ondanks die tegenslag in Sinaloa, zijn de exportverwachtingen voor Mexico over het algemeen wel goed. De verwachting is namelijk dat die een jaarlijkse stijging van 11% tegemoet gaat zien. Het land heeft tegen het einde van week 17 zo'n 2,88 miljoen dozen verscheept. Dat is 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden