Shutterstock

Nieuws Rundvleesexport

Straks geen Argentijnse biefstukken meer?

19 Mei 2021 - Redactie Foodbusiness

Het rundvlees van de Argentijnse pampa's staat bekend om zijn sappige smaak en is in trek in de horeca en supermarkt. Maar, misschien moet liefhebbers het de komende tijd zonder een Argentijnse biefstuk of steak doen, want de Argentijnse overheid overweegt een tijdelijk verbod op de export van rundvlees om de hyperinflatie in het land te beteugelen.

Hoewel de maatregel nog niet officieel is, zouden bronnen binnen het Argentijnse ministerie van Productie en Ontwikkeling de maatregel wel hebben bevestigd aan enkele lokale vleeshandelaren en een persbureau. Het exportverbod heeft als eerste doel de stijging van de prijzen te beteugelen. De kosten voor levensonderhoud liggen momenteel bijna 50% hoger dan een jaar geleden.

Verder zouden de maatregelen speculatie en belastingontduiking moeten terugdringen en een betere traceerbaarheid van de exportstromen moeten bewerkstelligen. Argentijnse handelaren verkopen vlees liever aan buitenlandse partijen. Dat is vaak lucratiever dan verkoop in eigen land. Mede door de grote exportstroom zijn de rundvleesprijzen in een jaar tijd met 64,7% gestegen. Normaal gesproken stijgen de prijzen richting het einde van het jaar en dalen deze in het voorjaar weer. Deze daling is dit jaar uitgebleven.

Veehouders en vleesverwerkers boos
De maatregelen die nu dreigen, worden slecht ontvangen door bedrijven in de agri- en foodsector. Ook enkele lokale bestuurders hebben hun twijfels bij de plannen. Er wordt onder andere geopperd om de productie te vergroten in strijd tegen de inflatie, niet om de export te stoppen.

De Argentijnse vleessector exporteerde vorig jaar 897.500 ton rundvlees met een waarde van $2,7 miljard. De helft hiervan gaat naar China. De exportwaarde van rundvlees steeg over maart opnieuw met 8,3% tot een totale waarde van $225,8 miljoen. Een regeringswoordvoerder zegt dat het land blij is met de populariteit van Argentijns rundvlees, maar dat de Argentijnen zelf daar niet de rekening van gepresenteerd mogen krijgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden