Douane

Nieuws Brexit

Brexit hindert Britse vleesexporteurs

20 April 2021 - Redactie Foodbusiness

Britse vleesexporteurs ondervinden flink hinder van de Brexit. Hoewel er in februari ten opzichte van januari een klein herstel is opgetreden, liggen de exportcijfers van vlees beduidend lager dan vorig jaar.

De meest waarschijnlijke oorzaak is de administratieve rompslomp die Britse bedrijven voor de kiezen krijgen wanneer zij naar landen in de Europese Unie willen exporteren. De Britse krant The Guardian ploos uit welke stappen ondernemers moeten nemen om vlees vanuit het Verenigd Koninkrijk in de Europese unie te krijgen. Ze kwamen tot de conclusie dat er maar liefst 26 acties voor nodig zijn. Het gevolg: hoge kosten en onzekerheid in logistiek.

Export zakt hard in elkaar
Daaruit voortvloeiend is de Britse export van vlees flink gezakt. De exportwaarde van de uitvoer lag in februari 2020 nog op £113 miljoen. In dezelfde maand dit jaar was de waarde van de vleesexport nog slechts goed voor £66 miljoen. Een daling van bijna 50%. Dit betekent overigens dat de export in februari herstelde. Over januari lag de waarde van de vleesexport namelijk zo'n 90% lager dan in januari 2020.

Nog geen controles Europese exporteurs
De export vanuit de Europese Unie richting het Verenigd Koninkrijk vertoont een veel geringere daling. Mogelijke oorzaak is het feit dat er op dit moment nog geen certificaten en inspecties nodig zijn voor Europese exporteurs. Deze zouden in de periode van april tot juni gefaseerd worden ingevoerd, maar het land heeft de aanpassingen in de havens die voor deze controles nodig zijn nog niet kunnen voltooien. Importcontroles staan daarom nu pas vanaf januari 2022 op de planning, een voordeel dus voor Europese exporteurs. Vanuit de Britse vleessector is al gewaarschuwd voor de gevolgen van dit ongelijke speelveld.

Administratieve en logistieke problemen voor de Europese (en Nederlandse) vleesexport zullen dus mogelijk pas later ontstaan en gevolgen hebben voor de vleesprijzen.

Enorme rompslomp voor Britse exporteurs
Er gaat sinds 1 januari een flinke weg aan vooraf voordat een Europese importeur daadwerkelijk Brits vlees mag verkopen. Het begint met een aanvraag van een export gezondheidscertificaat bij het Britse ministerie van landbouw. Deze stuurt een controleur die elke zending moet controleren en pas na zijn goedkeuring kunnen de benodigde exportcertificaten worden ondertekend. Daarna moet de zending onder andere nog worden aangemeld in de Europese systemen (ten behoeve van voedselveiligheid) en bij de Franse douane. Ondertussen moeten de benodigde papieren geregeld gedeeld worden met betrokken partijen. Ook op de Franse grens wordt nog weer eenvijfde deel van alle zendingen vlees door Franse voedselveiligheidsinstanties gecontroleerd.

Dit is een vereenvoudigde weergave van de stappen, want in totaal zijn er dus liefst 26 acties die ondernomen moeten worden om het vlees in de Europese Unie te krijgen. Zelfs als alles lijkt te kloppen kan een zending vertraging oplopen of zelfs geweigerd worden vanwege fouten in de aanvraagprocedure. Met alle gevolgen van dien voor beperkt houdbare goederen. De administratieve handelingen gaan gepaard met hoge kosten, en dan is er nog de onzekerheid of alles wel in orde is. Dit zorgt ervoor dat Brits vlees minder populair wordt bij Europese afnemers en voor sterk gereduceerde exportcijfers.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden