Shutterstock

Achtergrond Ierland

Hoe goed is relatie tussen Nederland en Ierland?

17 Maart 2021 - Redactie Foodbusiness

Woensdag 17 maart 2021. In Nederland de dag waarop we massaal naar de stembus mogen, in Ierland de dag waarop St. Patrick's Day wordt gevierd. Het herdenken van beschermheilige Saint Patrick en het vieren van opgebouwde relaties staan ieder jaar op deze dag centraal. Hoe zit het eigenlijk met de handelsrelatie tussen Nederland en Ierland? En welke kansen zijn er nu de brexit zich voltrokken heeft?

Tijdens St. Patricks Day wordt de beschermheilige van het land, Saint Patrick, herdacht. Maar, het is ook een dag waarop de Ieren de relaties die afgelopen jaren zijn opgebouwd vieren. Dat vertelde de Ierse ambassadeur Kevin Kelly dinsdag 16 maart tijdens een online evenement van Bord Bia. "Als ambassadeur in Nederland ben ik trots op het feit dat de Iers-Nederlandse relatie groeit. Of het nu gaat om onze handelsrelatie en onze zakelijke banden of de bilaterale politieke betrekkingen, onze relatie met Nederland is nog nooit zo sterk geweest als nu."

De cijfers weerspiegelen groei
Kijken we naar de cijfers, dan is de handel tussen Ierland en Nederland afgelopen jaren inderdaad toegenomen. Nederland importeerde in 2016 voor ongeveer €5 miljard aan goederen uit Ierland, in 2019 is dat bedrag gestegen naar ruim €10 miljard. "Daarmee is Nederland (met 5,4%) de op 5 na grootste bestemming voor Ierse goederen", zo licht Kelly tijdens de bijeenkomst van Bord Bia toe. De Verenigde Staten (30,1%), België (11,4%), Duitsland (11,1%), het Verenigd Koninkrijk (9,3%) en China (6,3%) staan nog voor Nederland. De meeste handel vindt plaats in medische apparatuur, andere elektronische apparatuur en machines.

Kijken we puur naar foodgerelateerde handel, dan is vanuit Nederland in 2019 voor bijna €950 miljoen uit Ierland geïmporteerd. Met 'agrarische producten' als de grootste categorie. Het gaat om een bedrag van bijna €700 miljoen in 2019. Met name boter, met een aandeel van 33,3% in de totale agrarische import, speelt hier een grote rol in. Ook zaken als 'malt extract' (€78 miljoen) en 'koffie- en thee-extracten' (€40 miljoen) worden volop geïmporteerd door Nederland.

Iers rundvlees is eveneens zeer populair in Nederland. Het gaat om een bedrag van jaarlijks ruim €100 miljoen. Hoewel dit slechts 1,7% is van de handel tussen Ierland en Nederland, betreft het een percentage van 21% in de agrarische handel. Kelly: "In totaal hebben we afgelopen jaar voor het tweede jaar op rij voor ruim €1 miljard aan eten en drinken richting Nederland geëxporteerd." Ierland is voor ons land de tweede grootste handelspartner als het gaat om rundvlees, na Duitsland.

Ook andersom is de relatie sterk. Nederland exporteerde twee jaar terug voor ruim €4 miljard aan goederen naar Ierland. Hoewel het grotendeels om computers (6,49%) en medicijnen (4,57%) gaat, speelt ook ons pluimveevlees een rol. Met een aandeel van 3,39% in de handel tussen de 2 landen komt de jaarlijkse export uit op zo'n €188 miljoen. De export van overige suikers (€47 miljoen) en water met een smaakje (€25 miljoen) leveren de Nederlandse schatkist ook een behoorlijk bedrag op.

Relatie verder versterken na brexit
Nu de brexit zich heeft voltrokken rijst natuurlijk wel de vraag of er meer kansen liggen in de relatie tussen Nederland en Ierland. Immers, handel binnen de Europese Unie is natuurlijk makkelijker dan daarbuiten. Kelly: "Het lijdt geen twijfel dat het besluit van het Verenigd Koninkrijk voor flink wat economische onzekerheid heeft gezorgd, maar de reactie van Ierland was om er toch maar het beste van te maken. En we hebben een zeer goede partner gevonden in Nederland."

Kelly stelt dan ook dat het doel is om de handelsrelatie met Nederland komende jaren te intensiveren. "De opening van een nieuwe, directe vrachtroute tussen de twee hoofdsteden (Amsterdam en Dublin) in januari van dit jaar is een ander tastbaar voorbeeld van deze verdieping van de relatie."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden