Shutterstock

Nieuws CBS

Inflatie daalt, maar prijzen voeding stijgen wel verder

30 November 2022 - Linda van Eekeres

De inflatie in Nederland is in november gedaald, maar is met 11,2% nog steeds hoog. De lagere inflatie is vooral te danken aan lagere energieprijzen, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groep voedingsmiddelen, dranken en tabak is de enige categorie waarin de geldontwaarding toenam.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in oktober nog 16,8%. De inflatie wordt in vier groepen ingedeeld: industriële goederen exclusief energie en motorbrandstoffen, energie inclusief motorbrandstoffen, voedingsmiddelen, dranken en tabak, en diensten.

Energie was in oktober nog 99,7% duurder dan een jaar eerder. Deze maand november kost energie 41,6% meer dan in dezelfde maand van 2021. De prijzen voor industriële goederen werden op jaarbasis in november 7,1% hoger. In oktober was dit 7,8%. De inflatie bij diensten was in november 5,4%, tegenover 6,1% in oktober. Waar de inflatie in de andere groepen vergeleken met vorige maand daalden, stijgt die voor voedingsmiddelen, dranken en tabak. In oktober waren de prijzen daarvan op jaarbasis 11,5% hoger, deze maand is dat 12,5%. 

Tegemoetkoming telt niet mee, energieplafond wel
De tegemoetkoming voor de energiekosten van €190, die in november en december van dit jaar wordt uitgekeerd, wordt gezien als inkomenssteun en heeft daarom geen invloed op de inflatiecijfers, meldt het CBS. Het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 gaat gelden, heeft wel een directe invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas. Dit plafond wordt daarom wel meegenomen in de inflatiecijfers.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden