Eigen foto

Nieuws CBS

Mkb berekent kosten vaker door dan grootbedrijf

17 November 2022 - Linda van Eekeres

Mkb'ers berekenen vaker dan grote bedrijven de hogere grondstofprijzen door aan klanten, maar slechts een klein deel kan de kostenstijging volledig doorbereken. Dat blijkt uit cijfers over het mkb die CBS heeft samengesteld voor de Staat van het mkb van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aan het begin van het derde kwartaal 2022 bleek dat 87% van de mkb'ers hogere kosten kan doorberekenen, maar slechts 3% hiervan dit volledig kan doen, aldus het rapport. Prijsstijgingen worden door bijna de helft van de mkb-bedrijven als de meest zorgelijke situatie voor de komende twaalf maanden genoemd. Bij grote bedrijven is dat bijna 40%. De factoren die daarna worden genoemd zijn: internationale politieke spanningen, conflicten en spanningen (meer dan 15%), uitbraak van infectieziektes (circa 10%), toegang tot bancaire financiering en toename van (cyber)criminaliteit. Zo'n 15% van de mkb'ers ziet helemaal geen zorgelijke situaties.

Op korte termijn verwachten ondernemers in het middenbedrijf het vaakst prijsstijgingen en voor 2023 voorzien zij een investeringstoename. Ondernemers binnen het kleinbedrijf verwachten komend jaar juist minder te investeren.

Personeelstekort
Uit het rapport blijkt ook dat personeelstekort voor steeds meer ondernemers een belemmering vormt bij de zakelijke activiteiten. Naast een hogere werkdruk hebben ondernemers hierdoor te maken met een duidelijke stijging van de arbeidskosten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden