ChristenUnie

Nieuws Benoeming

Piet Adema de nieuwe minister van Landbouw

3 Oktober 2022 - Redactie Foodbusiness

Piet Adema is vanaf vandaag (maandag 3 oktober) de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hij neemt namens de ChristenUnie de plek in van Henk Staghouwer. Dit heeft zijn partij rond het middaguur bekendgemaakt.

Adema (1964) was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Momenteel is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche, waaronder de bouw. Adema is voor het grote publiek misschien minder bekend, maar hij was acht jaar lang, van 2013 tot en met 2021, voorzitter van de ChristenUnie. Adema begon zijn politieke loopbaan bij het GPV, het Gereformeerd Politiek Verbond, dat in 2001 opging in de ChristenUnie.

De landbouw heeft de toekomst
Behalve in de politiek was Adema in de voorbije jaren ook bestuurlijk actief in het bedrijfsleven, maar dan vooral in de bouw en niet in de landbouw. In een verklaring van de ChristenUnie zegt Adema dat de landbouw toekomst heeft, moet veranderen, maar ook dat er rust nodig is. "De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig. Alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen."

CU-fractievoorzitter Gert Jan Segers meldt in een tweet: 'Het komt het er nu op aan dat we niet tegenover elkaar blijven staan, maar samen de schouders zetten onder de landbouw van de toekomst. Piet Adema is met al zijn ervaring voor mij de aangewezen persoon om samen met de boeren deze belangrijke uitdaging aan te gaan.'

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden