De markt voor vaste zuivelproducten is deze week opnieuw een stuk minder beweeglijk dan de vloeibare zuivelmarkt. Magere melkconcentraat en room maken nog altijd de muziek, maar de spotmelkprijs is met een duidelijke opmars bezig. Nog een paar weken in dit tempo en de spotmelkprijs is op gelijk niveau met de uitbetaalprijs van de fabrieken.
Het zijn deze week met name de Duitse spotnoteringen die een extra stapje omhoog zetten. Het zou te veel zijn om te zeggen dat er echte krapte aan melk is, maar er is ook vrij weinig over. Sommige verwerkers hebben nog genoeg eigen melk, maar er is er ook een aantal dat wel iets meer kan gebruiken – door een teruglopende aanvoer van de eigen veehouders en ook door toch wel een goede vraag.
Bedrijven produceren volop kaas, maar dit product vindt ook goed afzet, al beweegt de prijs nu niet heel hard. Goudse en Edammer foliekaas vindt prima aftrek. Ook mozzarella doet het goed. Qua verwaarding doen deze producten het ook goed, mede dankzij de wei-afzet. Het is de meest renderende commodity-combinatie van dit moment.
{{dataviewSnapshot(46_1749134782)}}
Cheddar heeft het even iets moeilijker, vooral omdat er redelijk veel goedkoop aanbod is vanuit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ook de notering voor 'gewone' natuurkaas staat onder druk vanwege een iets te royaal aanbod. Dit corrigeert zich met verloop van tijd wel weer.
Over de melkpoedermarkt valt weinig bijzonders te melden. Met name de notering voor magere melkpoeder blijft uitermate stabiel, al menen handelaren dat er iets meer belangstelling komt vanuit Afrika en Azië. Wie fat-filled melkpoeder (magere melkpoeder gecombineerd met palmolie of soms een andere olie) maakt en de room los afzet, kan ook een goede verwaarding behalen.
De weipoederprijs is ook vrij stabiel, al staat deze week de notering voor gewone weipoeder food wel een aantal procenten hoger dan vorige week.
De roomnotering is in de voorbije weken fors omhoog geschoten, en neemt deze week iets meer afstand van de boternotering.
Die boternotering is ook gestegen, maar gematigder, wat versterkt is doordat er hier en daar extra goedkoop aanbod op de markt kwam, hetzij in de vorm van extra Ierse product, hetzij via partijen boter van buiten de EU, met name Nieuw-Zeeland.
Prijsverschillen tussen Europese, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse boter blijven ondertussen in stand.
De sterkste stijger op de (commodity)zuivelmarkt blijft magere melkconcentraat. Het aanbod hiervan daalt iets, maar dat is niet het hele verhaal. Ook ijsmakers, producenten van verse zuivel, kopers uit Zuid-Europa en poedermakers trekken eraan.
En met het huidige prijsniveau blijven de laatsten dat nog steeds doen. Zou concentraat nog een paar honderd euro duurder worden, dan is het aannemelijk dat die poedermakers juist concentraat gaan verkopen. Want dan valt er weinig meer te verdienen op de (magere melk-)poederproductie.