Seika Chujo / Shutterstock.com

Nieuws Prognose Rabobank

Sterke daling koopkracht stokt economische groei

8 September 2022 - Redactie Foodbusiness

De aanhoudende inflatie resulteert er in dat de. Nederlandse economie eind dit jaar en begin 2023 begint te krimpen. Over heel 2022 komt de economische groei uit op 4,7%, maar deze loopt terug naar 0,2% in 2023. Dit komt vooral vanwege de historische koopkrachtdaling, zo verwachten de economen van Rabobank. Ondernemers moeten daarin scherpe keuzes maken, signaleert de bank: de hogere kosten doorberekenen, interen op marges of afschalen.

De Nederlandse economie nadert een kantelpunt, zo meldt Rabobank in een kwartaalrapportage. Na een sterke economische groei van dit jaar worden de effecten van de torenhoge inflatie langzaam zichtbaar in de economie. De torenhoge inflatie heeft gevolgen voor vrijwel alle componenten van het bruto binnenlands product en de arbeidsmarkt, legt Rabo-econoom Frank van Es in een toelichting van de bank uit. "Omdat de economische schade van inflatie geleidelijk doorsijpelt in de economie, verwachten we geen grote kortstondige negatieve schok. Eerder denken we dat de groei over een langere periode nagenoeg tot stilstand komt. Voor dit jaar voorzien we een inflatie van 11,4%, die vermoedelijk daalt tot 4,9% in 2023."

Rabobank verwacht dat maatregelen van het kabinet de economische groei de komende periode nog enigszins stutten, waardoor de koopkrachtdaling iets wordt verlicht. Het stilvallen van de economische groei in Nederland heeft volgens de bank gevolgen voor de arbeidsmarkt." De al ingezette stijging van de werkloosheid zet door, waardoor deze in 2023 gemiddeld uitkomt op 4,1% van de beroepsbevolking. Dat is in historisch opzicht nog steeds laag. De arbeidsmarkt blijft dan ook zeer krap: het aantal vacatures is nog altijd veel hoger dan het aantal werklozen", aldus Van Es. 

Ramingen met grote onzekerheid
Rabobank benadrukt dat de ramingen met grote onzekerheid zijn omgeven. "Langdurig hoge inflatie hebben we al heel lang niet meer gezien en de macro-economische impact ervan is lastig in te schatten. Dat veel huishoudens hun bestedingspatroon aan moeten passen of zelfs in de financiële problemen komen is wel duidelijk, maar het is onzeker in hoeverre dat de economische groei uiteindelijk drukt", legt Van Es uit. "Dat we tot nu toe weinig terugzien in de economische statistieken is aan de ene kant hoopgevend, maar het kan ook betekenen dat de klap simpelweg nog moet komen."

Economische tegenwind vraagt om stuurmanskunst
Van ondernemers in de diverse economische sectoren in Nederland wordt in deze periode veel gevraagd, kijkend naar onder meer de sterk gestegen kosten voor energie en grondstoffen en de personeelstekorten. "Zij moeten scherpe keuzes maken tussen kosten doorberekenen aan afnemers, genoegen nemen met lagere winstmarges of hun productie al dan niet tijdelijk terugbrengen of staken. En juist nu is versneld investeren in de energietransitie essentieel", verklaart  André Vermeulen, adjunct-directeur Sectormanagement HID/Zorg van Rabobank.

De ruimte om kosten door te berekenen is mede afhankelijk van hun concurrentiepositie, aldus Rabobank. "Dit is bijvoorbeeld lastig in de bouw en de horeca. In de handel en de industrie is het al minder een probleem. Maar we zien ook sectoren die tijdelijk afschalen, zoals de glastuinbouw, de visserij en producenten van kunstmest en aluminium", zegt Vermeulen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden