Shutterstock

Nieuws CBS

Hoogste inflatie ooit, voeding 13,1% duurder

6 September 2022 - Linda van Eekeres

Nederland heeft over de afgelopen maand augustus te maken gehad met een torenhoge inflatie van 12%. Daarmee is het zogeheten consumentenprijsindexcijfer in ons land sinds de metingen nog nooit zo hoog geweest. Het vorige inflatierecord was 11,1% en stamt uit januari 1975. Voeding was in augustus 13,1% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

In juli waren de prijzen op jaarbasis 10,3% hoger. Vooral de gestegen prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zorgde voor een verdere stijging van de inflatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). CBS rekent met de energieprijs in nieuwe contracten, waardoor de weergave niet helemaal een afspiegeling is van de werkelijkheid. Naast energie stuwden ook voedingsmiddelen de inflatie op. Voeding was in augustus 13,1% duurder op jaarbasis. In juli was dat 12,3%. Vooral pasta werd duurder. Behalve voeding werd ook kleding duurder.

Motorbrandstoffen hadden een enigszins remmend effect op het inflatiecijfer. Die waren in augustus op jaarbasis 16,7% duurder, terwijl dat in juli 24,6% was. Volgens de Europese rekenmethode (HICP) was de inflatie in Nederland in augustus 13,6%. In de eurozone als geheel loopt de inflatie minder hard op dan in Nederland.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden