Provincie Groningen

Nieuws Politiek

Minister Staghouwer stapt op, Schouten neemt waar

5 September 2022

Henk Staghouwer, minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), stapt op. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt. Een reden werd niet genoemd, maar volgens ingewijden voelde hij te weinig vertrouwen bij de Tweede Kamer in zijn optreden bij de aanpak van het stikstofprobleem. Carola Schouten, de voorganger van Staghouwer, is voorlopig waarnemend minister van LNV.

Dit was overigens niet Staghouwers dossier, maar dat van collega-minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof). Zij moet het probleem oplossen, Staghouwer moest nieuw en perspectiefvol beleid ontwikkelen. Vorige week op een dag van Agrifirm liet hij al doorschemeren dat dit hem niet licht afging, terwijl hij nog de confrontatie aan moest met een op voorhand zeer kritische Tweede Kamer. Ook moest hij maandag aan de Tweede Kamer meedelen dat zijn pogingen tot verlenging van de derogatie van het nitraat/mestbeleid er na 2025 niet meer in zit.

Niet de persoon voor deze klus
Staghouwer zei maandagavond in een korte toelichting dat hij zich voor wel erg grote opgaven geplaatst zag. ,,Ik begon mezelf af te vragen: ben ik de juiste persoon voor deze klus? Afgelopen weekend kwam ik tot de conclusie dat ik die persoon niet ben. Om die reden treed ik terug als minister van Landbouw." Staghouwers taken worden voorlopig overgenomen door minister en vice-premier Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Zij was in het vorige kabinet-Rutte minister van LNV.

LTO Nederland laat in een eerste reactie op social media weten "met respect kennis te hebben genomen van het besluit van Henk Staghouwer om af te treden als Minister van LNV." Gelet op de belangrijke dossiers in onze sector is het cruciaal dat er snel een nieuwe minister wordt benoemd, meldt LTO. Ook premier Mark Rutte laat weten: "Veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet als minister van LNV. Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst." Jesse Klaver, de fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, laat weten dat het vertrek van Staghouwer "de chaos op het stikstofdossier compleet maakt." Klaver zegt morgen samen met PvdA-collega Attje Kuiken uitleg van premier Rutte te willen over "wat dit betekent voor de landbouwtransitie en het perspectief voor boeren."

Totaal niet geschikt als minister
Caroline van de Plas, de leider van BoerBurgerBeweging (BBB) windt er in een eerste reactie geen doekjes om. Het aftreden van Staghouwer was volgens haar onvermijdelijk. "Voor de persoon Henk Staghouwer vind ik het heel naar. Dit doet toch wat met je als mens. Ik wens hem dan ook veel sterkte. Maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt." Daarna stelt Van der Plas een rake vraag: "De vraag is nu: Wie wel?" In basis moet de opvolger - net als Staghouwer - afkomstig zijn van de ChristenUnie en hij of zij erft een loodzware portefeuille en belandt daarbij ook nog eens midden in een verhitte stikstofdiscussie, waarbij nu wordt gewacht op het rapport van gespreksleider Johan Remkes. 

Een rentree van Carola Schouten als landbouwminister lijkt daarbij voor de hand te liggen, omdat zij als deelnemer in het huidige kabinet volledig op de hoogte is van het stikstofdossier en de beleidsdossiers op landbouw. De kans is echter klein dat zij een terugkeer op deze post - onder haar bewind waren de grote landbouwprotesten op onder meer het Malieveld - zelf ambieert. Aan Gert-Jan Segers, de partijleider van de ChristenUnie, de taak om een politiek zwaargewicht voor deze post te vinden.

Carola Schouten (foto: Martijn Beekman)
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Niels van der Boom

Nieuws Stikstof

Remkes: 'Lokale producten verplicht in winkelschap'

Achtergrond Stikstofcrisis

Staghouwer had met LNV de strafportefeuille

Nieuws Stikstof

Remkes laakt foodservice en supermarkten

Nieuws Miljoenenschade

Boerenblokkade bij diverse distributiecentra beƫindigd

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief