Shutterstock

Nieuws Foodinflatie

Droge zomer leidt tot nog hogere voedselprijzen

12 Augustus 2022 1 reactie

Naast voedselinflatie die mondiaal de markt beheerst, gaat de komende maanden ook de droogte een rol spelen in de winkelmand van de consument. De voedselprijzen lijken in een soort van perfect storm te zijn beland. 

De prijzen van agrarische producten zijn de afgelopen periode oplopen naar recordhoogtes. De gevolgen van de coronapandemie, gevolgd door de oorlog in Oekraïne en alle effecten die dat had op de foodmarkten zijn daar de voornaamste oorzaken van. Prijzen van zuivelproducten, plantaardige oliën, graan en vlees liepen snel op en blijven tot dusver ook op hogere prijsniveaus tenderen dan voor het begin van de oorlog. Dit heeft de afgelopen afgelopen maanden, in combinatie met de generieke inflatie, geleid tot oplopende prijzen voor voedselproducten in de retail en foodservice. 

In het doorberekenen van de kosten zit bovendien enige vertraging, doordat in de foodindustrie lopende contracten aflopen die zijn afgesloten voor de oorlog en de energiecrisis. Het doorberekenen van de kosten aan de consument is dus nog niet voorbij, met (nog) hogere prijzen voor consumenten tot gevolg. Daar komt nu nog een extra element bij en dat is de extreme droogte waar Europa onder zucht. De aanhoudende droogte en hitte in Zuid-Europa lijken gewassen als druiven (voor de wijnproductie), olijven, vruchten en groenten flink lagere opbrengsten tot soms wel misoogsten te geven.

Hoge voerkosten
Maar ook in Noordwest-Europa dreigt de aanhoudende droogte effecten te gaan hebben op de opbrengst van de landbouwproducten. Zo gaan melkveehouders langzaam vraagtekens stellen of zij voldoende voer van het land kunnen halen, zoals gras en maïs, om de melkkoeien in de winter te kunnen voeren. Dit kan van invloed zijn op niet alleen de voerkosten, maar ook op de uiteindelijke melkproductie en dus de prijzen van zuivelproducten. Hoge voerkosten kunnen ook voor bijvoorbeeld varkensbedrijven reden zijn om de productie te minderen of zelfs het bedrijf te stoppen. Door een stoppersregeling van de overheid is het afgelopen jaar het aantal varkensbedrijven al stevig gedaald.

Ook de opbrengsten van gewassen als uien en aardappelen zuchten onder de hitte en droogte. In veel gebieden is er een beregeningsverbod en dit zet de verwachte opbrengsten van de diverse voedselgewassen nog verder onder druk, wat de voedselprijzen kan opdrijven. De aardappelprijs, (grondstof voor frites), is inmiddels opgelopen naar €25 per 100 kilo, gemiddeld is dat normaal €12. Ook de uienoogst dreigt flink lager uit te vallen dan de laatste jaren en de uienprijs is ook opgelopen tot bijna €30 per ton. Als het gaat regenen, dan komt dit voor de uienoogst te laat. Voor de aardappelen kan neerslag in deze tijd van het jaar nog verlichting bieden.

De food inflatie lijkt dus zeker nog niet voorbij met de droogte als nieuwe factor in de markt. Een ontwikkeling die de consument de komende winter ongetwijfeld gaat voelen, rekening houdend met de hoge energieprijzen die daar nog eens bijkomen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
Abonnee
van eerd 12 Augustus 2022
nog minder marge
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Voedselbanken, schoollunch

VS steekt meer geld in voedselvoorziening

Analyse Logistiek

Hinder vrachtverkeer door extreem lage waterstand

Opinie Kees Maas

Opstand Sri Lanka door verkeerde voedselstrategie

Opinie Kees Maas

Rusland brengt meer doden door honger dan in oorlog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief