Shutterstock

Nieuws CBS

Afzetprijzen voeding stijgen met ruim 22 procent

29 Juli 2022

De afzetprijzen van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie waren in juni gemiddeld 22,5% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS. Voor de hele industrie in Nederland ligt de gemiddelde stijging nog hoger: 30,4%. 

De afzetprijzen lopen al vanaf eind 2020 snel op. Momenteel is sprake van de grootste prijsstijging op jaarbasis, sinds het CBS in 1981 in de huidige vorm is gaan meten. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport, aldus het CBS.

Vorig jaar juni waren de afzetprijzen van de voedingsindustrie op jaarbasis met 6,8% gestegen. De sterkste stijging tussen juni 2021 en juni 2022 was in april 2022. Toen stegen de afzetprijzen 5,3% ten opzichte van een maand eerder.  De afzetprijzen van de hele Nederlandse industrie zijn dit jaar in juni ten opzichte van mei met 2% gestegen. Voor de voedingsmiddelenindustrie was de stijging die maand beperkt tot 0,1%.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief