Shutterstock

Nieuws rente

DNB-president Knot: rente kan sneller stijgen

14 Juni 2022

Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), sluit niet uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) in september de rente met meer dan 25 basispunten verhoogt. Een verhoging van de depositorente met 50 basispunten of wellicht meer is een optie, zo geeft Knot aan in een interview met de Franse krant Le Monde. 

Dit bericht Reuters. Veel hangt af van de inflatie. De ECB heeft aangegeven de rente in stappen te verhogen om de inflatie naar het gewenste niveau van 2% te brengen. Op 21 juli volgt de eerste stap met een verhoging van 25 basispunten in, in september gevolgd door nog een verhoging van 25 basispunten. In dat geval komt de rente in september weer op 0% uit.

Volgens Knot is echter goed voor te stellen dat in september een grotere verhoging van de rente noodzakelijk is om de inflatie te beteugelen. Een stap van 50 basispunten naar uiteindelijk een rente van 0,25% sluit hij niet uit. De inflatiecijfers in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland komen in mei ver over de 8% uit.

foodbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric de Lijster is hoofdredacteur van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn journalistieke loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief