Shutterstock

Nieuws Inflatie

Prijsstijging voeding neemt toe, vooral vlees duurder

10 Mei 2022

De inflatie kwam in april uit op 9,6%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een fractie minder dan in maart. Toen waren goederen en diensten 9,7% duurder dan één jaar eerder. De prijzen voor energie en brandstof stegen minder hard in prijs dan vorig jaar, maar voeding droeg juist meer bij aan de inflatie. Vooral vlees werd duurder.

Voedingsmiddelen waren in de maand april 8,5% duurder dan vorig jaar. In maart was dat 6,2%. Vlees steeg het meeste in prijs. In april was vlees 10,5% duurder dan één jaar geleden, in maart was dit 5,5%. Ook groenten, zuivel, brood en granen werden duurder. Naast voeding, hadden ook verblijven in bungalowparken een opwaarts effect op de inflatie.

Verlaging van accijns op brandstof
Motorbrandstoffen waren in april 24,8% duurder, in maart was dat 36,5%. Dit heeft te maken met de verlaging van de accijns op motorbrandstoffen door het kabinet voor de periode van 1 april tot en met 31 december. Zo daalde de prijs van één liter Euro 95 van €2,29 in maart naar €2,09 in april en ging de prijs van één liter diesel van €2,12 naar €2,00.

De energieprijzen worden in het inflatiecijfer berekend aan de hand van de nieuwe contracten. Het is onbekend hoeveel eerder afgesloten contracten er zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt hoe het de energieprijzen beter kan berekenen.

Volgens de Europese rekenmethode voor inflatie, de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP), was de Nederlandse inflatie in maart 11,7% en in april 11,2%. De inflatie in de hele eurozone nam toe van 7,4% in maart naar 7,5% in april.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Economie

Inflatie in eurozone in april stabiel

Nieuws Consumentengedrag

Inflatie dwingt consument nog niet tot koopjesjagen

Nieuws Inflatie

Inflatie noopt Mexico tot schrappen importtarief

Opinie Han de Jong

Het blijft koffiedik kijken met inflatie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief