Shutterstock

Analyse Energie

China doorbreekt daling op oliemarkt

26 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Door de-escalatiepogingen van westerse overheden in de oorlog in Israël is de olieprijs deze week gedaald. Woensdag werd de daling echter onderbroken door overheidsingrijpen in de Chinese economie.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week gedaald, nadat Westerse overheden besloten in te zetten op de-escalatie in de oorlog tussen Israël en Hamas. Door betere economische perspectieven in China zit er echter ook opwaarts potentieel in de markt. De Chinese economie lijkt de weg naar boven weer te hebben gevonden en de overheid doet daar nog een stapje bovenop.

De olieprijs is begin deze week stevig gevallen, maar vervolgens ook weer opgeveerd. Eind vorige week werd olie voor ruim $92 per vat verhandeld. Tot afgelopen dinsdag daalde de prijs tot €88. Halverwege de week zat de olieprijs echter weer in de lift en werd voor een vat zo'n €90 afgerekend. 

De-escalatie
De daling op de oliemarkt volgde op een reeks aan hoge bezoeken aan Israël en Palestina. Verschillende representanten van de Europese Unie pleitte deze week voor een staakt-het-vuren om hulpgoederen de Gazastrook in te laten. Daarnaast brachten de Franse President Emmanuel Macron en Mark Rutte bezoeken aan Israël. Daarnaast bezocht Rutte ook de Palestijnse leider Abbas.

Wat opvalt is dat de toon van Westerse landen begint te draaien. In eerste instantie lag de nadruk op onvoorwaardelijke steun en het Israëlische recht om Hamas te vernietigen. Inmiddels spreken westerse leiders nog wel van onvoorwaardelijk steun, maar in de praktijk lijkt de nadruk te liggen op de-escalatie. In dat kader verschuift de positie van Westerse leiders van onvoorwaardelijke steun naar de oproep om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Dit geeft handelaren het vertrouwen dat escalatie van het conflict niet direct voor de hand ligt en daarmee ontstaat er wat rust op de oliemarkt. Op het moment van schrijven (donderdag 26 oktober) lijkt de olieprijs wat te dalen. Naar verluidt heeft Israël vanochtend zijn eerste tanks naar het noorden van Gaza gestuurd. De olieprijs reageert (nog) niet op de start van het grondoffensief.

Chinese ingreep
Het conflict in het midden-Oosten is echter niet het enige dat de markt bezig houdt. De stijging van de olieprijs eerder deze week volgde op een ingreep in de Chinese economie. Om de economie een zetje in de rug te geven heeft de Chinese overheid besloten om de Chinese staatsschuld met 1 biljoen Yuan (ongeveer €130 miljoen) op te laten lopen. Het Chinese parlement heeft de aanvraag voor de obligaties inmiddels goedgekeurd. Het geld zal met name in infrastructuur gestoken worden. Dit moet de binnenlandse vraag versterken.

De investering komt bovenop een economie die in het algemeen wat beter loopt. Na een zwak eerste half jaar lijkt de Chinese economie in het derde kwartaal weer wat meer groei te vertonen. Op dit moment lijkt China redelijk in de buurt te komen van hun groeidoel van 5%. Dat is te merken op de oliemarkt. In september verbruikte het Aziatische land 240.000 vaten per dag meer dan het opsloeg. Dat staat in schril contrast met de cijfers van augustus. In die maand sloeg China gemiddeld 1.32 miljoen vaten per dag op. Volgens analisten zorgt vooral extra vraag voor de verandering.

Dieselprijs
De dieselprijs is deze week wat gedaald. Op donderdag 19 oktober werd diesel voor €140,07 per 100 liter verhandeld. Daarna steeg de dieselprijs tot €141,29 op vrijdag 20 oktober. Later die week sloeg de koers om in een daling.  op woensdag 25 oktober werd per 100 liter diesel €137,24 afgerekend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden