Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs daalt door grote voorraadopbouw VS

17 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Door lage vraag uit de Verenigde Staten daalde de olieprijs deze week met iets meer dan $1. Ondanks de relatief lage olieprijs brengt de VS vaten uit zijn strategische reserves op de markt. Dat de olieprijs niet nog sterker daalt komt voornamelijk door een rapportage van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Dat voorspelt namelijk dat de wereldwijde vraag naar olie in 2023 stevig stijgt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week met ongeveer $1 gedaald. Op vrijdag 10 februari stond de prijs van Brent-olie op het hoogste punt van de afgelopen zeven dagen, bij een stand van $86,46. Woensdag 15 februari stond de olieprijs op het laagste punt van de week. Op dat moment noteerde de Brent-benchmark een prijs van $85,26.

Lage vraag uit de Verenigde Staten blijft de belangrijkste reden voor de dalende olieprijs. Volgens de meest recente rapportage van het Amerikaans Energieagentschap (EIA) is de olievoorraad van Amerikaanse bedrijven met 16,283 miljoen vaten toegenomen. Dit duidt erop dat dat de vraag naar olie in de Verenigde Staten flink verder is afgenomen. Inmiddels zijn de voorraden het grootst sinds oktober.

Toch geeft de Amerikaanse overheid deze week 26 miljoen vaten uit de strategische reserves vrij. De vrijgave is een oude verplichting. In 2015 nam het Amerikaanse congres namelijk een wet aan die voorschrijft dat de Amerikaanse overheid periodiek olie uit haar reserves vrijgeeft. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft overwogen om van deze verkoopronde af te zien, aangezien de Verenigde Staten in 2022 al 180 miljoen vaten ruwe olie vrijgaf. Omdat daarvoor instemming van het Amerikaanse parlement nodig is, heeft het ministerie besloten om van deze beslissing af te zien.

Na de verkoop liggen nog slechts 372 miljoen vaten in de opslagen van de Amerikaanse overheid, het laagste niveau sinds 1983. Om de olievoorraden snel weer aan te vullen besloot het ministerie om op korte termijn 25 miljoen vaten ruwe olie terug te kopen. Daarnaast gaat het ministerie op korte termijn met het congres in gesprek om ongewenste vrijgaven in de toekomst te voorkomen.

Prijsverhoging na prognose Internationaal Energieagentschap
Dat de olieprijs deze week niet nog sterker afnam, komt door een recente rapportage van het Internationaal Energieagentschap. Het agentschap heeft zijn prognose voor het eerste kwartaal met 500.000 vaten per dag naar boven bijgesteld. Door de heropening van de Chinese economie neemt de olieconsumptie op de lange termijn sterker toe. Uiteindelijk zal de wereldwijde olieconsumptie met 2 miljoen vaten per dag stijgen. Door de stijgende olievraag wordt de oliemarkt krapper. Het agentschap voorspelt dat het aanbod in het eerste half jaar van 2023 nog lager zal zijn dan de vraag. Daarna ontstaat een situatie waarin de vraag groter wordt dan het aanbod, zo voorspelt het IEA.

Tegenover de groei van de wereldwijde olieconsumptie staat wel een kleinere krimp van het aanbod. Het agentschap heeft namelijk de prognose voor de krimp van de Russische olieproductie naar beneden bijgesteld. Door de sanctie van de Europese Unie verwacht het agentschap dat het land minder olie op de wereldmarkt brengt. In januari voorspelde het IEA dat de Russische olieproductie in het eerste kwartaal van 2023 1,6 miljoen vaten per dag lager uit zou vallen dan voor de oorlog. Inmiddels schat het agentschap in dat de krimp beperkt blijft tot 1 miljoen vaten per dag.

De dieselprijs blijft deze week relatief stabiel. Op 9 februari werd 100 liter diesel voor €128,33 verhandeld. Op 12 februari daalde de prijs tot €126,51. De hoogste notering bereikte de dieselprijs op 15 februari bij een stand van €129. Op donderdag 16 februari was de prijs weer gedaald tot €127,78.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden