Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs trekt zich weinig van temperatuur aan

8 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Door gunstige weersverwachtingen daalde de gasprijs deze week met ruim €5. Vergeleken met de wilde markt van 2022 blijft de gasprijs relatief stabiel. Door de hoge Europese vulgraad blijven de effecten van zowel hogere als lagere temperaturen relatief beperkt. Daarnaast kwam de één na grootste LNG-verwerken van de Verenigde Staten weer een stap dichter bij een heropening.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is op het moment zeer stabiel. Op woensdag 1 februari noteerde de gasprijs nog €59,53. Een week later stond de gasprijs ongeveer €6 lager. Op woensdag 8 februari bereikte de gasprijs de laagste stand van de week. Op het moment van schrijven (woensdag 8 februari) bereikte de gasprijs de laagste stand sinds 6 september 2021, bij een stand van €53,47.

Nu de koude periode weer ten einde komt, is het duidelijk dat de gasprijs zich amper door de lagere temperaturen heeft laten beïnvloeden. De lage temperaturen van de afgelopen weken hebben amper voor opwaartse druk gezorgd. Toen het midden januari kouder werd, naderde de gasprijs even de €67, maar snel vond de TTF zijn weg weer naar beneden. Sterker nog, binnen een week daalde de gasprijs tot €54,81. Sindsdien kwam de gasprijs op geen enkel moment boven de €60 uit.

Ook de hogere temperaturen die door de weerinstituten van Europa voorspeld worden, weten de gasprijs slechts beperkt te roeren. Op de TTF daalde de gasprijs deze week met slechts €6. Dat de gasprijs minder sterk reageert op veranderende weersverwachtingen dan in de herst van 2022 is niet vreemd. De Europese gasvoorraden zitten nog altijd veel voller dan gebruikelijk. Normaal gesproken zijn de gasvoorraden in deze tijd van het jaar voor 56% gevuld. Op het moment ligt de gemiddelde Europese vulgraad rond de 69%.

Freeport zet nieuwe stappen
Ondertussen zette Freeport-LNG, de op een na grootste LNG-exportfaciliteit van de Verenigde Staten, vorige week weer een stap richting heropening. Vanwege een brand moest de exportfaciliteit in juni 2022 zijn deuren sluiten. Eind januari kondigde Freeport aan de exporten te kunnen hervatten. Snel verloopt die herstart nog niet. Op donderdag 26 januari kreeg Freeport al toestemming van de autoriteiten om de veiligheid van de gaspijplijn te testen. Op vrijdag 3 februari kwam daar een vervolgstap bovenop en kreeg Freeport groen licht om een beperkte hoeveelheid gas in LNG om te zetten. Freeport wacht op het moment af tot ze weer LNG de schepen op mogen laten vloeien. Wanneer Freeport weer schepen van LNG kan voorzien is nog niet bekend. Volgens analisten kunnen de exporten op zijn vroegst in maart hervat worden.

De opening van de terminal zou de internationale beschikbaarheid van LNG flink verhogen. Als Freeport weer op volledige kracht draait, kan de faciliteit namelijk ongeveer 2% van de hele Amerikaanse gasproductie in LNG omzetten. Voor de lidstaten van de Europese Unie is dit goed nieuws. Om de Europese gaspopslagen weer voor 100% te vullen, moet Europa volgens analisten LNG-importen namelijk nog altijd verhogen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden