Shutterstock

Analyse Energie

Lage olieprijs gestuwd door toenadering VS en China

Vandaag 08:00 uur - Linda van Eekeres

De olieprijs zakte deze week naar het laagste punt in ruim vier jaar. Het sentiment is de laatste dagen weer wat verbeterd, onder meer door onderhandelingen van de VS met China over de handelsoorlog en met Iran over een nucleaire deal. In Nederland roept de overheid op om zuinig om te springen met energie tijdens de piekuren. En een exploitant van een windpark op de Noordzee geeft er de brui aan. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs bereikte maandag 5 mei met $60,23 per vat het dieptepunt sinds februari 2021 (tijdens de coronacrisis). Op moment van schrijven (woensdagmiddag) staat er weer $62,58 op het bord.  

Vertegenwoordigers van China en de VS zitten eind deze week om de tafel in Zwitserland om te onderhandelen over de handelsbelemmeringen die over en weer zijn opgeworpen. Mochten de besprekingen succesvol zijn dan kan dat positieve gevolgen hebben voor de economie van beide landen en de wereldeconomie. Dat vooruitzicht legt een bodem onder de olieprijs, al is het nog even wachten welke uitkomst de bespreking daadwerkelijk heeft.

Vorige week woensdag bleek dat de Amerikaanse economie licht (-0,3%) is gekrompen in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens analisten zijn er wel positievere geluiden over de Chinese economie en in Europa wordt een lichte winstgroei van ondernemingen verwacht, in plaats van een daling die eerder voorspeld werd.

Olieproductie OPEC neemt toe, maar neemt af in VS
Acht OPEC+-landen (Saoedi-Arabië, Rusland, Irak, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Kazachstan, Algerije en Oman) hebben afgelopen zaterdag besloten om de olieproductie in juni verder te verhogen. Ondertussen zijn Amerikaanse oliemaatschappijen juist van plan de olieproductie terug te schroeven vanwege de lage olieprijzen.

Er zijn ook zorgen over de olieaanvoer door de spanningen in het Midden-Oosten die opnieuw zijn opgelopen. Israël wil een groter deel van (en mogelijk heel) Gaza bezetten. In reactie daarop vuurden de door Iran gesteunde Houthi-rebellen zondag raketten af vanuit Jemen op de belangrijkste Israëlische luchthaven nabij Tel Aviv. De Houthi's - die ook de Rode Zee onveilig maken - hebben aangekondigd aanvallen op Israëlische luchthavens te blijven uitvoeren. Israël heeft op zijn buurt de Houthi's en Iran gedreigd met tegenaanvallen.

In het weekend zijn er waarschijnlijk ook besprekingen tussen de VS en Iran over een nucleaire deal. Eind vorige week kondigde Trump na uitstel van de onderhandelingen via sociale media aan sancties op te gaan leggen aan elk land dat olie koopt van Iran. Versoepeling van de bestaande sancties kan ervoor zorgen dat er meer Iraanse olie op de markt komt.

De daling van de gasprijs is tot stilstand te komen. Hoewel geopolitieke spanningen en de tegenvallende Amerikaanse economie ook op de gasprijs drukken, is er aan de andere kant ook een grote vraag. De gasvoorraden moeten gevuld worden. Nederland loopt in Europa achter. Nog slechts een kleine 27% van de gasvoorraden is gevuld volgens data van GIE AGSI. In de EU als geheel is dat meer dan 41%. De afgelopen dagen waren de temperaturen relatief laag, waardoor er ook wat meer vraag naar was. De komende dagen loop het kwik echter op tot boven de 20 graden.

Ook zal er volop zon zijn waardoor er veel zonne-energie opgewekt kan worden. Tevens staat er redelijk veel wind. Ondertussen is de belangstelling voor het bouwen van windparken op zee tanende. Maakte eerder Eneco al bekend geen nieuwe windmolens op de Noordzee meer te willen bouwen, vandaag kwam het Deense Ørsted ermee naar buiten te stoppen met de bouw van het Hornsea 4 project in het Verenigd Koninkrijk, onder meer vanwege hogere materiaalkosten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden