Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs blijft hoog door zwak LNG-aanbod

2 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De gasprijs bleef deze week stabiel op een hoog niveau, maar elektriciteit werd goedkoper. De balans op de gasmarkt ontstond door een combinatie van grote gasreserves en een laag aanbod van LNG. Ondertussen zorgde aanzienlijke zonkracht voor een lage elektriciteitsprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs blijft ook deze week weer behoorlijk stabiel. De TTF stond dinsdag 25 juni op het hoogste punt van de week. De prijs voor een megawattuur was die dag €35,18. Een dag later daalde de prijs fors, tot €34,14. Gaandeweg herstelde de prijs weer. Op maandag 1 juli was de gasprijs €34,84.

Sinds dinsdag 22 mei is de prijs van gas behoorlijk constant. De prijs van gas lag de laatste anderhalve maand constant tussen de €33 en €36,25. Sinds 10 juni stond de prijs zelfs tussen de €34,50 en €35,75. De stabiliteit is het gevolg van een precaire balans tussen volle gasreserves en een zwak aanbod. De gasreserves zijn op het moment voor 77% gevuld. Dat is een stuk voller dan gebruikelijk. Toch gaat het vullen nog altijd langzaam. Vorige week was de vulgraad 74%. Al lijkt het tempo iets toe te nemen. Afgelopen weken nam de vulgraad met 2%-punt toe. Deze week stegen de reserves met 3%-punt.

Hoge LNG-prijs
Vooral de grote vraag naar LNG in Azië blijft Europa een doorn in het oog. De toonaangevende Aziatische LNG-prijs daalt iets ten opzichte van de top van dinsdag 25 mei van $12,74 per mmbtu. Op vrijdag 28 juni daalde de prijs tot $12,64, waardoor de LNG-prijs weer rond het niveau van medio juli staat.

De belangrijkste reden dat de prijzen hoog blijven, is de hoge temperatuur op het noordelijk halfrond. Met name in Azië is het warm en zorgt de vraag naar stroom voor airco's nog altijd voor een de hoge LNG-prijzen. Dit zorgt ervoor dat zelfs het Amerikaanse LNG op de spotmarkt hoofdzakelijk Azië als bestemming heeft. Over het algemeen exporteren de Verenigde Staten sinds de oorlog in Oekraïne minimaal de helft van hun LNG naar Europa. Zolang de temperaturen op de Aziatische markt hoog blijven zit een daling van de LNG-prijs er niet in en lijkt een daling van de Europese gasprijs ook onwaarschijnlijk.

Elektriciteitsprijs gunstig, maar stabiel
Ondertussen was de prijs van elektriciteit aan de lage kant en behoorlijk stabiel. Maandag 1 juli bereikte de elektriciteitsprijs het hoogste punt van de week, bij een stand van $88,83 per megawattuur. Daarvoor stond de prijs op donderdag 27 juni op een hoogtepunt, bij een stand van slechts €74,54. Het laagste punt bereikte de prijs op zondag 30 juni. Op die dag was de prijs per megawattuur €45,75.

Eigenlijk was maar een factor relevant op de elektriciteitsmarkt en dat was de opwek van zonne-energie. In totaal werd namelijk slechts 53% van de zonne-energie door middel van zonnecollectoren opgewekt. Tel daar 12,4% windenergie bij op en je komt op een totaal van 65,4% aan deze hernieuwbare stroom. Door de aanzienlijke opwek van zonne-energie werd slechts 23,1% van alle stroom door gas opgewekt.

Wanneer de gascentrales wel werden bijgeschakeld zag je de prijs deze week direct stijgen. Zo daalde de elektriciteitsprijs zondag 30 juni niet tot net boven de €0, zoals we de afgelopen weken vaak zagen op zonnige dagen, aangezien de hoeveelheid zonne-energie die dag wat lager was. Die dag daalde het niveau slechts tot net boven de €45. De productiepiek lag die dag op 17,72 gigawatt. Op verschillende doordeweekse dagen stegen de pieken boven de 20 gigawatt, met een top van 24 gigawatt op vrijdag 28 juni.

Hogere prijzen
Ondanks de stijging van het percentage hernieuwbare energie is de elektriciteitsprijs in juni licht gestegen ten opzichte van de maand ervoor. De gemiddelde prijs kwam uit op €68 per megawattuur. In mei kwam de gemiddelde prijs nog uit op €66. De prijsstijging is te wijten aan de hogere gasprijs. De hogere productie uit hernieuwbare bronnen was niet in staat om die stijging te compenseren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden