Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs blijft hoog door lage windkracht

25 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De gasmarkt is stabiel, maar elektriciteit is aan de dure kant. Volle opslagen zorgen ervoor dat de prijs van gas stabiel is gebleven, terwijl zwakke wind stroom duur maakt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasmarkt is op het moment behoorlijk stabiel. Op dinsdag 18 juni werd gas voor €34,70 per megawattuur verhandeld. Een dag later stond de gasprijs op het hoogste punt van de week. Op woensdag 19 juni steeg de gasprijs naar €35,34. Daarna daalde de gasprijs. Op vrijdag 21 juni stond de prijs op het hoogste punt van de week. Op die dag werd gas voor €33,94 verhandeld.

De gasmarkt blijft door aanzienlijke voorraden redelijk stabiel. In totaal zijn de gasreserves voor 74% gevuld. Hoewel de vulling van de reserves niet zo hard gaat, is dit ongebruikelijk hoog. Zo verhullen de voorraden dat de toelevering van gas nog altijd redelijk moeizaam gaat. Sinds 9 juni is de vulgraad van de gasreserves met slechts 2%-punt gegroeid. Dat blijft atypisch langzaam.

LNG-import bepalend
Voor een deel is het langzame vulproces nog altijd te wijten aan zwakke exporten vanuit Noorwegen. Nog belangrijker is de lage import van LNG. De laatste maanden was de vraag uit Azië aanzienlijk, aangezien de vraag naar stroom voor koeling in Zuidoost-Azië hoog was. In totaal nam de Aziatische export licht af, maar in de praktijk is de daling te klein om Europa echt te helpen. Uit prognoses van databureau van de scheepvaart Kpler blijkt dat Azië naar alle waarschijnlijkheid 23,18 miljoen ton LNG importeert. Dat is een lichte afname ten opzichte van mei. Vergeleken met juni 2023 ligt de import toch 8,9% hoger, vergeleken met 21,28 miljoen ton. Dit resulteert een licht lagere LNG-prijs van $12,47 per mmBtu.

{{dataviewSnapshot(52_1719237276)}}

In de meeste landen was een lichte afname van de invoer te zien. Toch is er een uitzondering, en dat is de import vanuit India. Dat land verbreekt de recordimport van mei van 2,46 miljoen ton en voerde 2,72 miljoen ton LNG in. India heeft door ernstige hittegolven extra gas nodig om in de elektriciteitsvraag van airco's te kunnen voorzien. Normaliter is het aandeel van gas in de Indiase elektriciteitsmix 2%, aangezien steenkool verantwoordelijk is voor 75% van alle stroom in het land. In mei liep het aandeel van gas echter op tot 3,1% en de verwachting is dat het aandeel verder toeneemt. Daarnaast wordt LNG in India gebruikt om kunstmest te produceren. In totaal nam de productie met 7,8% toe.   

Nieuwe sancties tegen Rusland
Opmerkelijk gezien de moeizame LNG-markt is dat de Europese Unie een sanctiepakket tegen de Russische LNG-import heeft gepresenteerd. Al is het pakket vooral een symbolische maatregel, aangezien de LNG die wordt gebruikt om de reserves aan te vullen niet op de sanctielijst komt te staan. Het sanctiepakket verbiedt investeringen in en exporten naar Russische LNG-havens. Daarnaast verbiedt het pakket de doorvoer van Russische LNG in Europese havens.

Zachte wind zorgt voor dure elektriciteit
De elektriciteitsprijs was deze week hoger dan voorgaande weken. Op dinsdag 18 juni werd elektriciteit voor €95,54 per megawattuur verhandeld. Dat was het hoogste punt van de week, al week de prijs het grootste deel van de week daar amper vanaf. In het weekend lag de prijs net boven de €50, met een dieptepunt op zaterdag 22 juni. Die dag werd elektriciteit voor €51,62 per megawattuur verhandeld.   

De hogere elektriciteitsprijzen waren voornamelijk het gevolg van een lagere windkracht. In totaal werd vorige week slechts 18,7% van alle elektriciteit door windturbines opgewekt. Daardoor werd slechts 51,9% van alle elektriciteit vrijwel gratis opgewekt. Vorige week werd nog 64,2% van alle stroom uit hernieuwbare bronnen opgewekt. Als gevolg van de lage opbrengsten uit windenergie steeg het aandeel van gas van 28,1% naar 36,8%. Hierdoor nam de prijs van elektriciteit behoorlijk toe.

Het verschil werd licht gecompenseerd door het hervatten van de stroomproductie van de kerncentrale in Borsele. Vorige week was de centrale uitgeschakeld in verband met onderhoud. Deze week was de centrale weer actief en werd 3,5% van de stroom door kernenergie opgewekt.   

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden