Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs zet stap omhoog door bombardement Rafah

7 Mei 2024 - Matthijs Bremer

Dat de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas nog niet tot een akkoord hebben geleid, zorgt voor een prijsstijging op de gasmarkt. Ook de prijs van elektriciteit gaat omhoog. Dit komt doordat er meer zonne- dan windenergie wordt opgewekt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week licht gestegen. Op dinsdag 30 april werd gas voor €29,39 per megawattuur verhandeld. De dag erna daalde de prijs wat tot €28,86. Sindsdien steeg de prijs constant iets. Tot maandag 6 mei. Op die dag steeg de gasprijs fors en sloot de prijs van de TTF op een stand van €31,80 per megawattuur.

Tot maandag was de gasprijs redelijk stabiel. De komende twee weken zit het weer mee, zo is de verwachting. De temperaturen stijgen tot een normaal niveau voor het seizoen, maar ondertussen wordt er veel wind verwacht. De verwachting van de markt is dan ook dat de gasvraag voor verwarming zo goed als nihil is. Daardoor is het waarschijnlijk dat de gasreserves de komende weken zullen stijgen. Op het moment is de vulgraad 62,3%.

Wat daarnaast voor stabiliteit zorgt, is dat de aanvoer uit Noorwegen blijft stijgen. Bloomberg meldt dat de toevoer vanuit het land met 5% omhoog is gegaan ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De opbrengsten daalden wel fors door de lagere gasprijs. De Noorse gasbaten uit de Europese Unie halveerden daardoor in het eerste kwartaal grofweg.

Inval Rafah zorgt voor piek
De laatste weken zorgde hoop op een staakt-het-vuren in Israël voor meer stabiliteit op de markt. Met een staakt-het-vuren zouden risico's voor transport van LNG rond het Zwarte Zeegebied afnemen. Gisteravond (6 mei) kwam aan die hoop echter een einde. Hamas maakte bekend akkoord te zijn gegaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren van bemiddelaars Egypte en Qatar, maar het Israëlische oorlogskabinet besloot unaniem om niet akkoord te gaan met het voorstel. Volgens Premier Benjamin Netanyahu voldoet het voorstel niet aan de Israëlische eisen. Ondertussen is Israël gestart met luchtaanvallen op Rafah, nadat het leger 100.000 Palestijnen opdroeg het gebied te verlaten.  

Elektriciteit
De prijs van elektriciteit was deze week flink hoger. Woensdag 1 mei stond de elektriciteitsprijs met €26,01 op het laagste punt van de week. Sindsdien schommelt de prijs op een relatief hoog niveau. In het weekend zakte de prijs niet onder de €60 en maandag 6 mei bereikte de elektriciteitsprijs het hoogste punt van de week, bij een stand van €93,79.

De hogere elektriciteitsprijzen hangen direct samen met de groeiende dominantie van zonnestroom ten op zichtte van wind. Die overgang is typisch voor deze tijd van het jaar. De dagen worden langer, terwijl de windkracht afneemt. In totaal werd 64,8% van de elektriciteit vrijwel gratis opgewekt. Het totale aandeel van zonne-energie is 36,5% tegenover 28,3% van windturbines.

Door de omslag wordt het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen onvoorspelbaarder. In periodes met veel wind waait het over het algemeen de hele dag, terwijl de zon maar een deel van de dag schijnt. Dit resulteert in uren met zeer lage tot negatieve prijzen en uren met hoge prijzen. Als gevolg hiervan zijn de dagprijzen van elektriciteit grosso modo hoger.

250 miljoen voor groene waterstof
Overigens heeft de overheid weer een stap gezet om deze tekortkoming van hernieuwbare bronnen te compenseren. De Nederlandse overheid heeft namelijk voor €250 miljoen aan subsidies in groene waterstof toegezegd. Daarmee wordt in zeven bedrijven geïnvesteerd. Elektrolysers moeten worden ingezet om de overcapaciteit van zonnepanelen op te vangen en afschakeling te voorkomen. Het totale vermogen aan elektrolysecapaciteit van deze projecten is uiterlijk 2028 101 megawatt, waarvan 91 megawatt van projecten in Groningen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden