Shutterstock

Analyse Energie

Export voorkomt forse daling elektriciteitsprijs

30 April 2024 - Matthijs Bremer

De energiemarkt zit in een rustig vaarwater. Kort leek de gasprijs te stijgen, maar inmiddels noteert de TTF zelfs wat lager. Ondertussen zorgde export ervoor dat elektriciteit uit hernieuwbare bronnen de prijs niet al te sterk wist te drukken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs was deze week behoorlijk stabiel. Op dinsdag 23 april werd gas voor €28,42 per megawattuur verhandeld. Tot donderdag 25 april steeg de prijs. Op die dag noteerde de TTF €29,77. Sindsdien is de gasprijs gedaald tot het laagste punt van de week. Vrijdag steeg de gasprijs tot €28,28.

De stijging van de TTF was met name toe te schrijven aan lagere Noorse gasimport. Door ingrijpende werkzaamheden aan het Noorse gasnet is de aanvoer vanuit het Scandinavische land deze week met 11% gedaald tot 273,8 miljoen kubieke meter per dag. Een lek bij de Noorse Hammerfestterminal maakte daarentegen weinig indruk op de markt, aangezien het lek samenviel met geplande werkzaamheden. De verwachting is dat de toevoer vanuit het land op korte termijn weer toeneemt. In mei wordt weer een hogere Noorse export verwacht. Analisten verwachten dat de gemiddelde toevoer stijgt, tot 296 miljoen kubieke meter per dag.

LNG is Europa ongunstig gezind
Begin deze week zorgde de stijgende Aziatische vraag nog voor een plusje op de LNG-markt. Het gevolg daarvan was een stijging van de spotprijs tot $10,50 MMBtu. Daarmee bereikte de markt het hoogste niveau in 15 weken. Aan het einde van de week bleek de prijs voor het eerst sinds het einde van de winter gedaald tot een niveau van $10,20 MMBtu. Daarmee is er nog geen reden tot vreugde voor de Europese markt. In een aantekening van Rystad Energy is te lezen dat deze daling niet direct het gevolg is van lagere vraag, maar vooral door wat verminderde geopolitieke spanningen.

Ondertussen blijft de LNG-aanvoer van Freeport-LNG, in de Verenigde Staten, onder zijn maximale capaciteit. De faciliteit draait op ongeveer 80% van zijn vermogen. Met name de Europese markt heeft hier last van, aangezien het gros van het Amerikaanse LNG naar de Europese Unie wordt geëxporteerd.

Warm weer
Later in de week daalde de gasprijs nadat warmere weersverwachtingen in Noord-Europa grip kregen op de markt. De komende veertien dagen worden in Nederland maximumtemperaturen van rond de zeventien graden verwacht, met op sommige dagen zelfs uitschieters van ruim boven de 20 graden. Ondertussen komen de minimale temperaturen niet onder de tien graden uit. De verwachting is dan ook dat de gasvraag voor verwarmen de komende weken fors daalt.

Elektriciteitsprijs hoog
Ondertussen was de elektriciteitsprijs het grootste deel van de week aan de hoge kant. Op dinsdag 23 april stond de prijs op het hoogste niveau van de week, bij een stand van €96,22 per megawattuur. Tot en met vrijdag 26 april schommelde de elektriciteitsprijs grofweg tussen de €80 en €89. In het weekend daalde de prijs. Met name op zondag noteerde de Epex fors lager, op een stand van €12,66.

{{dataviewSnapshot(52_1714397684)}}

Forse productie van hernieuwbare energie wist de elektriciteitsprijs amper te temmen. In totaal werd 32,4% van alle elektriciteit door zonnecollectoren opgewekt en nam windenergie 26,3% van de elektriciteitsvraag voor zijn rekening. Doordeweeks wist de productie de elektriciteitsprijs niet te drukken. Dat kwam met name door een forse elektriciteitsexport. Daardoor hoefde er amper hernieuwbare bronnen te worden afgesloten en bleef de elektriciteitsprijs vrijwel heel de week hoog.

In het weekend daalde de elektriciteitsprijs zoals gebruikelijk fors. Zaterdag bleef de prijs relatief hoog. Daarvoor zijn twee prominente redenen aan te wijzen. Aan de ene kant daalde de productie van zonne-energie fors ten opzichte van de dagen ervoor. Op die dag was de piek fors lager dan in de dagen ervoor. De productie was relatief consistent, zo blijkt uit data van de energieopwekking in Nederland. Daarnaast zorgde Koningsdag voor een relatief hoog verbruik. Op zondag daalde de prijs door lage vraag en forse productie van windenergie flink.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden