Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt voor het eerst in vijf weken

30 November 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs is voor het eerst in vijf weken tijd gestegen. De ondertoon van de markt is nog steeds negatief, maar door verwachtingen van een lager aanbod uit Saudi-Arabië is de prijs toch afgenomen. Daarnaast zorgt een storm in de Zwarte zeeregio voor lagere export vanuit Kazachstan naar Rusland.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na aan daling eind vorige week is de olieprijs weer hersteld. Op donderdag 23 november sloot de Brent-notering op een stand van €81,42 per vat. Het laagste punt van de week bereikte de prijs op maandag 27 november, bij een stand van €79,98. Daarna zette de prijs weer een flinke stap omhoog, tot €82,92 op woensdag 29 november.

Op het gebied van de vraag blijft de ondertoon op de oliemarkt behoorlijk negatief. De grote economieën hebben het nog altijd zwaar. Dit verklaart grotendeels de dalende prijs tot en met maandag 27 november. Daarnaast bleef de olievraag in de Verenigde Staten wederom achter op de verwachtingen van de markt. In totaal krompen de reserves met 817.000 vaten, terwijl analisten een krimp van zo'n 2 miljoen vaten verwachtten.

Ook duwde de gevangenenruil in het conflict tussen Israël en Hamas de olieprijs nog wat naar beneden. Het bestand is een indicatie dat escalatie van het conflict naar de regio niet voor de hand ligt. Daardoor lijkt de kans op een eventuele boycot van de OPEC-landen of een blokkade van de Straat van Hormuz (waardoor Saudische olie wordt verscheept) kleiner te worden.

OPEC+
Opvallend genoeg lijkt juist die stringente daling van de laatste weken een van de voornaamste redenen voor het hervonden momentum. Door de lage prijs groeit de verwachting dat de OPEC+ in de bijeenkomst van donderdag 30 november het aanbod verder beperkt. Analisten verwachten dat Saudi-Arabië de druk op de leden van het OPEC-kartel opvoert om tot een gezamenlijke productiedaling te komen.

Op het moment zetten Saudi-Arabië en Rusland op eigen kracht het aanbod onder druk. De golfstaat heeft zijn targets met 1 miljoen vaten per dag verlaagd, terwijl Moskou op zo'n 500.000 vaten minder mikt. De verwachting is dat beide landen solidariteit van de overige producerende landen eisen.

Daarnaast is het aanbod onder druk komen te staan door een storm in de Zwarte Zee. Door de storm is de export van zo'n twee miljoen vaten per dat tussen Rusland en Kazachstan stil komen te liggen. Om ongelukken te voorkomen is de uploadcapaciteit van de Novorossiysk-terminal en het Kaspische Pijplijn Consortium (CPC) stilgelegd. Sinds maandag 27 november is de productie van het grootste olieveld van Kazachstan met maar liefst 56% gedaald.

Ondertussen is de prijs van diesel juist gedaald. Op donderdag 23 november werd diesel voor €132,26 per 100 liter verhandeld. Op woensdag 29 november was de prijs gedaald tot €131,65. Helemaal verbazen mag dat niet. Op zondag 26 september noteerde de Russische Oeral-olie (het dominante type olie voor diesel) voor het eerst in lange tijd weer onder het prijsplafond van €60. Uit data van Reuters blijkt dat de decembercontracten rond de $58 en $59 per vat liggen.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden