Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs blijft ondanks kou stoïcijns doordalen

29 November 2023 - Matthijs Bremer

De Europese gasprijs is ondanks de koude periode verder gedaald. Door lage vraag en een hoge vulgraad weet de temperatuur geen grip te krijgen op de gasmarkt. Zelfs problemen op de LNG-markt laten de gasprijs ongemoeid.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Even zat de gasprijs in de lift, maar inmiddels noteert de TTF lager dan een week geleden. Op woensdag 22 november werd gas voor €44,62 per megawattuur verhandeld. Op donderdag 23 november stond de TTF op het hoogste punt van de week, bij een stand van €46,83. Daarna daalde de prijs tot €42,80 op dinsdag 28 november.

De belangrijkste notering voor de hogere notering begin deze week is kouder weer. De temperaturen in Noord-Europa zijn inmiddels flink gedaald en de verwachting is dat het kwik verder zal dalen. In Berlijn worden temperaturen verwacht van min 4,5 graden en in Helsinki wordt zelfs temperaturen van min 8 graden verwacht. Dat het opwaarts momentum op de gasmarkt weer is gaan liggen, houdt vooral verband met zachtere weersverwachtingen vanaf 6 december.

Lage vraag
Dat de gasnotering bij vroege signalen van zachter weer omsloeg, komt door de lage vraag. Hoge temperaturen hebben ervoor gezorgd dat er nog amper gas is verbruikt voor verwarming. Dit resulteerde op 6 november in een recordvulgraad van 99,7% en zorgde ervoor dat de gasreserves op maandag 27 november nog voor 97% gevuld was. Al moet daarbij worden vermeld dat de winter zijn weerslag op de reserves begint te krijgen. In een week zijn de reserves met 1,6% afgenomen.

Het gasverbruik ligt op het moment zo'n 17% lager dan in de periode van 2017 tot en met 2021. Dat is ondanks een flinke daling van de gasprijs ongeveer gelijk aan het gebruik van november 2022. Het totale elektriciteitsverbruik in de Europese Unie was in de periode van januari tot en met september 2022 nog ruim 380 terawattuur.  In dezelfde periode van 2022 was het verbruik gedaald met 54,6 terawattuur tot ruim ongeveer 326 terawattuur, een daling van zo'n 14%.

LNG
Opvallend is dat een verstoring aan het Australische LNG-net de gasmarkt vooralsnog onberoerd laat. Sinds dinsdag 28 november zit er een LNG-schip vast in een LNG-faciliteit in Queensland. In de haven van de faciliteit kan slechts één schip tegelijk aanmeren. In de praktijk betekent de verstoring dat de faciliteit buiten gebruik is. Hoewel Australië vrijwel alleen LNG aan de Aziatische markt levert, zou de verstoring voor hogere prijzen op die markt kunnen zorgen. Daardoor ontstaat het risico dat Amerikaanse LNG-schepen (die voornamelijk aan Europa leveren) omvaren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden