Shutterstock

Nieuws Energie

Opbouw olievoorraden VS voorkomt stijging olieprijs

16 November 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs leek deze week beperkt richting te kiezen. Door gemengde signalen van het Internationaal Energieagentschap steeg de prijs licht, maar sloeg de koers van de Brent-benchmark later deze week om in een daling. Daarbij speelde een stevige opbouw van de Amerikaanse olievoorraden een hoofdrol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van olie leek deze week te stijgen, maar inmiddels is de prijs weer bijna even hard gedaald. Op donderdag 9 november werd een vat Brent-olie voor $80,01 verhandeld. Op maandag 13 november bereikte de olieprijs het hoogste punt van de week. Op die dag werd olie voor €82,52 verhandeld. De rest van de week noteerde de Brent-benchmark een daling.

De hogere prijzen op de oliemarkt waren het gevolg van grotere vraag. Ondanks de stroef lopende economie in de Verenigde Staten en China heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de vraag naar olie van 2024 met één miljoen vaten per dag naar boven bijgesteld. Als gevolg van de hogere vraag zullen de prijzen tot $93 per vat stijgen, zo'n $9 boven de geschatte gemiddelde olieprijs van 2023, zo schat het Energieagentschap. Opvallend is dat het verbruik door Amerikaanse consumenten juist afneemt. Zo verwacht het agentschap dat het benzineverbruik in de Verenigde Staten het laagste punt in twee decennia bereikt omdat mensen minder naar hun werk rijden. Daarnaast neemt de efficiëntie van auto's toe en wordt er meer elektrisch gereden. Daarnaast zullen mensen waar mogelijk de auto laten staan vanwege de inflatie.

Krapte
Bovenop de grotere vraag voorziet het IEA verschillende risico's voor het aanbod. Met name de toenemende instabiliteit van het Midden-Oosten zet het aanbod onder druk. Het agentschap verwacht dat het aanbod van de OPEC+-landen laag blijft. Desalniettemin zegt het IEA ook dat de oliemarkt niet zo krap is als de organisatie eerst verwachtte. De productiegroei in de VS en Brazilië gaat sneller dan het IEA eerder verwachtte. Dit compenseert de lagere productie van de OPEC-landen. Ondanks de productiedaling van 1,5 miljoen vaten in de OPEC+, is het internationale aanbod met slechts 400.000 vaten per dag gedaald.  

Mede door deze nuance zorgde een grotere voorraadopbouw in de Verenigde Staten dan de verwachting van de markt voor een lagere olieprijs. Schattingen van analisten van de opbouw van de olievoorraden liepen uiteen van 800.000 tot 1,8 miljoen vaten. In de praktijk namen de voorraden echter met 3,6 miljoen vaten toe, zo blijkt uit data van het Amerikaanse Energieagentschap (EIA). Opmerkelijk is vooral dat de voorraden verder toenemen na de enorme stijging van vorige week van maar liefst 12 miljoen vaten.

De dieselprijs blijkt weer eens een paar dagen op de oliemarkt achter te lopen. Op vrijdag 10 november werden grote partijen voor €130,56 per 100 liter verhandeld. Daarna steeg de dieselprijs tot €133,31 op dinsdag 14 november, om daarna weer wat te dalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden