Shutterstock

Analyse Energie

Nederland betaalt het meest voor stroom

31 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Lage opbrengsten uit hernieuwbare bronnen zorgden begin deze week voor een hoge elektriciteitsprijs. In het weekend draaide de situatie, waardoor de prijzen sinds zaterdag flink lager uitvallen. Daarnaast blijkt uit een analyse van de Europese Unie dat de Nederlandse elektriciteitstarieven het hoogst zijn van heel de EU.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs stond begin deze week relatief hoog, maar daalde stevig. Op dinsdag 24 oktober werd elektriciteit voor €115,30 per megawattuur verhandeld. Twee dagen later, op donderdag 26 oktober, bereikte de prijs het hoogste punt van de week, bij een stand van €124,03. In het weekend deden de prijzen een flinke stap terug. Op 28 oktober daalde de elektriciteitsprijs tot €71,88.

{{dataviewSnapshot(52_1698660679)}}

De prijs van elektriciteit lijkt op het moment weinig door hernieuwbare bronnen te worden beïnvloed. Vorige week bleven de energieprijzen tot het weekend redelijk gelijk. In de week van 22 tot en met 28 oktober werd slechts 28,8% van de elektriciteit door zon en wind opgewekt. In totaal werd in die week 39,1% van alle stroom door gas opgewekt. Nu de gasprijs vrij constant een niveau van rond de €50 per megawattuur heeft bereikt, blijkt dat maar weer een dure aangelegenheid, al voorkomt het bijschakelen van de kolencentrales al te hoge kosten.

In totaal namen de kolencentrales vorige week 13,3% van de vraag voor hun rekening. Daarbij helpt dat de prijs van kolen in oktober is gedaald. Eind september lag de prijs van steenkool rond de $160 per ton, zo blijkt uit de Newcastle Coal-notering. Inmiddels ligt de prijs rond de $135. Vanaf zaterdag namen zowel de productie van zonne- als windenergie flink toe, wat de elektriciteitsprijs duidelijk drukte. Op zondag 29 oktober werd zelfs een record gebroken. Op die dag werd bijna 70% van de gehele vraag door windturbines afgedekt.

Nederlandse recordstijging
Daarnaast constateert de Europese Unie dat de prijzen sinds de top van september 2022 afvlakken. Toch is er nog een duidelijke stijging in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Gemiddeld gezien steeg de elektriciteitsprijs voor consumenten in de Europese Unie van €25,30 per 100 megawatt tot €28,90 een stijging van 12,5%. 

Deze prijzen zijn overigens inclusief belasting. Zonder de belastingen is er sprake van een daling over dezelfde periode. De stijging is dan ook grotendeels toe te schrijven aan de afbouw van belastingvoordelen die direct na de invasie in Oekraïne zijn ingevoerd. Opmerkelijk is dat de Nederlandse prijsstijging zo hoog is dat het eigenhandig de gemiddelde van de Europese Unie omhoog trekt. In Nederland steeg de elektriciteitsprijs met maar liefst 953%. Volgens de Europese Unie spelen  de hoge Nederlandse energiebelastingen een hoofdrol bij deze stijging. Daarmee is de relatieve stijging bijna elf keer zo hoog als die van de nummer 2 Litouwen, dat een stijging van 88% te verwerken kreeg. De prijs per 100 kilowattuur is €47,50, bijna twee keer het Europese gemiddelde. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden