Shutterstock

Analyse Energie

Centrale banken zetten de toon op de oliemarkt

21 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rentebesluiten van de centrale banken hebben haast meer invloed op de oliemarkt dan de plannen van de OPEC. Toch moeten we de gevolgen van productiebeperkingen niet uitvlakken. Verder houdt Exxon vertrouwen in de markt voor benzine en diesel de komende jaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag 18 september piekte de prijs van ruwe Brent-olie op $94,43 per vat. Dat was de hoogste koers in tien maanden. De laatste dagen heeft de olieprijs echter weer voorzichtige stapjes terug gedaan. Tijdens het schrijven staat Brent op $93 per vat.

Het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed wordt door veel analisten genoemd als reden voor de kleine daling in de olieprijs. De Fed houdt de rente onveranderd, maar dat wordt gezien als 'hawkish pause', een tijdelijk onderbreking van het agressieve rentebeleid. Renteverhogingen later in het jaar waarop de Fed voorsorteert, zouden een rem kunnen zetten op de economische groei en daarmee de vraag naar olie.

Nieuws dat de olievoorraden in de VS wat geslonken zijn, kreeg nauwelijks vat op de markt. Amerika heeft deels uit de voorraden geput om extra ruwe olie af te zetten op de wereldmarkt. Dat is een signaal volgens sommige analisten dat de wereldvraag naar olie stevig is. De daling in de voorraad destillaten zoals benzine en diesel wordt gezien als teken dat de Amerikaanse economie het beter doet dan verwacht. Hier speelt overigens ook mee dat Amerikaanse raffinaderijen de productie in de herfst afschalen voor gepland onderhoud.

Olie kan nog veel verder stijgen
Zakenbank JP Morgan waarschuwt dat de Brent-olie kan stijgen naar $120 per vat. De markt is op het moment al krap en de bank verwacht dat de productiebeperkingen de prijs verder op kunnen drijven. Saoedi-Arabië en Rusland zijn de drijvende kracht achter de prijsrally van de afgelopen maanden volgens JP Morgan. Aan de hogere olieprijs zit wel een flink risico. Energie in het algemeen en olie in het bijzonder zijn een belangrijke oorzaak voor de hoge inflatie. Dat zet een rem op de economische groei en noopt centrale banken tot agressief rentebeleid.

De Europese Unie is hier mogelijk nog gevoeliger voor dan andere delen van de wereld. De EU zet vol in op vergroening, maar bij het veiligstellen van voldoende betaalbare energie blijft het nog wel erg: iedere lidstaat voor zich. Dat is vooral zichtbaar bij gas, maar bij olie is het niet heel veel anders volgens sommige analisten. Grootmachten als de VS en China voeren wat dat betreft een meer gestructureerd beleid.

Benzine en diesel blijven belangrijk
Je zou bijna denken dat de rol van diesel een heel eind uitgespeeld is. Daar denken ze bij Exxon Mobile anders over. Het bedrijf verwacht dat de omzet van brandstoffen en chemische producten verder kan groeien naar $16 miljard in 2027. Dat is circa $4 miljard boven het huidige niveau. Richting het einde van dit decennium verwacht een van de grootste olieconcerns van de wereld dat de vraag naar benzine zal pieken. Dat is jaren later dan in de voorspellingen van andere organisaties. De brandstoffen- en chemiedivisies van Exxon zijn overigens samengevoegd om snel te kunnen schakelen, net naar in welk segment de marges het best zijn.

De dieselprijs volgt de ruwe olie niet helemaal deze week. Diesel steeg vorige week al naar bijna €150 per 100 liter. De laatste dagen is de prijs echter weer iets gezakt naar €145. Dat zijn prijzen die we sinds november vorig jaar niet meer hebben gezien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden