Shutterstock

Analyse Energie

Hernieuwbare energie drukt elektriciteitsprijs

28 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsmarkt werd deze week weer gekenmerkt door onbalans. Al was de onbalans deze week in het voordeel van de eindgebruiker. Door een recordproductie van hernieuwbare elektriciteit daalde de stroomprijs eind vorige week tot onder de €25. Daarnaast besloot het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het voorschot van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) te verlagen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs daalde deze week stevig. Dinsdag 21 maart werd elektriciteit voor €113,81 per megawattuur verhandeld. De dagen erna daalde de notering van de EPEX stevig. Zaterdag 25 maart lag de handelsprijs van stroom op slechts €23,49, de laagste stand sinds 1 januari. Op maandag 27 maart was de elektriciteitsprijs weer een stuk hoger. Op die dag was de elektriciteitsprijs weer tot €81,09 gestegen.

De productie uit hernieuwbare bronnen drukte de elektriciteitsprijs vorige week weer stevig. Vorige week werd 66% van alle elektriciteit door hernieuwbare bronnen opgewekt. Het vorige record dateert uit de lente van 2022, toen dit percentage op 58% lag. Dit percentage is overigens inclusief biomassa. Wind- en zonnestroom waren samen verantwoordelijk voor 56,3% van de Nederlandse energieopbrengsten.

Vanwege het grote percentage uit hernieuwbare bronnen ontstond er weer een stevige onbalans in de uurprijzen. Al kwam dat vorige week vooral de eindgebruiker ten goede. De elektriciteitsprijs schommelde op uurbasis tussen de €35 en €140. Elektriciteitsprijzen rond de nul waren op de meest productieve uren niet ongebruikelijk en op sommige momenten kwam het Nederlandse elektriciteitstarief zelfs op uurbasis negatief uit. Niet alleen op zaterdag toen de elektriciteitsprijs op dagbasis het laagst was, ook maandag 27 maart was de stroomprijs even negatief. Een opmerkelijk detail, aangezien de stroomprijs door de herstart van de werkweek altijd hoog is. Als gevolg hiervan werd deze week zo'n 10% van alle stroom die in Nederland is opgewekt, geëxporteerd.

Overheid verlaagt voorschot TEK
Daarnaast kondigde minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens aan dat het voorschot van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) wordt verlaagd. In eerste instantie zou de overheid vooraf maximaal 60% van de maximale subsidie uitkeren. Eerder werd het voorschot naar 50% verlaagd, maar afgelopen week besloot Adriaanse het percentage verder te verlagen naar 35%.

De voornaamste reden voor de verlaging is de angst dat bedrijven bij een te groot voorschot achteraf grote bedragen terug moeten betalen. Pas in 2024 wordt namelijk berekend op hoeveel energiesteun ondernemers recht bleken te hebben. Het risico dat het voorschot op de TEK hoger dan de definitieve uitkering uitvalt, is volgens de overheid reëel. De energiekosten liggen inmiddels een stuk lager dan vorig jaar beraamd en het CBS schat in dat de prijsdaling nog wel even doorzet. Daarom geeft de overheid het advies om waar mogelijk een deel van de TEK op de bankrekening te laten staan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden