Shutterstock

Analyse Energie

Amerikaanse economie drukt op de olieprijs

24 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs is deze week licht gedaald. Door de zwakke Amerikaanse economie blijft de vraag naar olie in de Verenigde Staten achter. Toch zakt de vraag niet ver weg. Door Europese sancties daalt namelijk het aanbod aan Russische olie. Daarnaast zijn meerdere prominente analisten het erover eens dat de Chinese olievraag dit jaar flink stijgt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week gedaald. Op vrijdag 17 februari werd Brent-olie voor $83 verhandeld. Maandag 20 februari stond de olieprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van $84,07. Daarna zette de olieprijs een flinke stap terug. Op woensdag 22 februari bereikte de olieprijs het laagste niveau van de week met $80,60. Op donderdag 22 februari herstelde de olieprijs weer een beetje en bereikte de olieprijs een stand van $82,31.

De daling is een reactie op de zwakke Amerikaanse economie. Uit de meest recente samenkomst van de Amerikaanse centrale bank (Fed) blijkt dat de inflatie nog altijd hoog op de Amerikaanse beleidsagenda staat. Hoewel de hoogwaardigheidsbekleders bijna unaniem de rentes minder snel willen laten oplopen, is het vrijwel zeker dat dit jaar nog enkele rentestijgingen zullen volgen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de Amerikaanse economie dit jaar nog wel een stapje terug zal zetten, waardoor de vraag naar olie in de Verenigde Staten laag blijft.

Dat de zwakke Amerikaanse economie het olieverbruik raakt, blijkt maar weer uit de opbouw van de Amerikaanse olievoorraden. De Amerikaanse olievoorraad is vorige week met 9,9 miljoen vaten gestegen. Dit is wederom flink meer dan de stijging van 1,2miljoen vaten die het Amerikaanse olieagentschap (IAE) voor ogen had. De snelle opbouw van de voorraden in de Verenigde Staten begint langzamerhand structureel te worden. Sinds midden december groeien de Amerikaanse ruwe olievoorraden elke week. De meeste weken verliep de groei een stuk sneller dan het IAE voorspelt. Dit duidt erop dat de zwakke Amerikaanse economie voor een lager olieverbruik zorgt.

Rusland en China drijven prijs op
Op donderdag zette de olieprijs weer een stapje omhoog. De opwaartse prijsdruk wordt veroorzaakt door gebeurtenissen in Rusland en China. Rusland kondigde op woensdag 22 februari namelijk aan de olie-exporten met zo'n 25% te verlagen. Het volume bedraagt ongeveer 500.000 vaten per dag, dat is 0,5% van de wereldwijd beschikbare olie. De lagere output lijkt een reactie op de westerse sancties op Russische olie die via zee geëxporteerd wordt. Tot nu toe weet Rusland het wegvallen van de westerse importen op te vangen door extra afzet in China en India, maar nu lijkt de voorspelling van verschillende analisten dat de sanctie de wereldwijde beschikbaarheid van olie zou raken toch uit te komen.

Ondertussen lijken verschillende prominente organisaties het erover eens dat de Chinese vraag naar olie dit jaar een recordhoogte bereikt. Wood Mackenzie, FGN, Energy Aspect en S&P Global Comodity Insight schatten allemaal in dat de Chinese olie-import dit jaar met tussen de 500.000 en 1 miljoen vaten zal stijgen. Vooral een grotere vraag voor transport en personenvervoer zorgt voor een grotere Chinese vraag. Benzine, diesel en kerosine zijn samen volgens de schattingen verantwoordelijk voor zo'n 80% van de extra vraag naar olie.

De dieselprijs daalde deze week met de olieprijs mee. Op vrijdag 17 februari stond de dieselprijs op de hoogste stand van de week, bij een stand van €125,82. Op dinsdag 21 februari stond de dieselprijs op het laagste punt van de week met €124,24. Daarna steeg de prijs weer. Op donderdag 23 februari was de dieselprijs €124,50.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden