Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs in de lift na wegvallen wind

24 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Door de lagere productiviteit van windturbines viel de prijs van elektriciteit deze week hoger uit. Tot nu toe bleef de prijsstijging beperkt, maar deze week verwachten analisten een sterkere prijsstijging. De windsnelheden zijn deze week namelijk lager dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Daarnaast kondigde het kabinet deze week zijn plannen aan om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs zat deze week in de lift. Op maandag 16 januari was de prijs op de EPEX €133,26. Alleen op woensdag 18 januari was de elektriciteitsprijs iets lager. Het tarief voor een megawattuur elektriciteit was op die dag €131,80. Op maandag 23 januari stond de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week bij een stand van €201,90.  

De hogere energieprijs wordt voornamelijk veroorzaakt door lagere windkracht. Twee weken geleden stond de elektriciteitsprijs door de grote productie van windturbines nog tussen de €75 en €100. In die periode was het aandeel van hernieuwbare energie in de Nederlandse energiemix met 54% uitzonderlijk hoog. Als gevolg hiervan lag de gemiddelde elektriciteitsprijs maar net boven de €100. Dit hoge percentage is met name het gevolg van de hoge windkracht. Windturbines waren verantwoordelijk voor de productie van 41,8% van alle Nederlandse elektriciteit.

Vorige week lag het percentage hernieuwbare energie op 38%. Het aandeel van windturbines aan de Nederlandse elektriciteitsmix is in die week namelijk zo goed als gehalveerd tot 23,1%. Omdat het percentage aan hernieuwbare energie nog altijd relatief hoog is, bleef de stijging van de elektriciteitsprijs tot nu toe beperkt.

Deze week stijgt de elektriciteitprijs nog wat door. De weersverwachtingen wijzen erop dat de productie van hernieuwbare energie deze week verder terugvalt. Volgens het KNMI ligt de windkracht deze week namelijk 20% onder het historische gemiddelde voor januari. Als gevolg van de lagere productie van windturbines zal er deze week meer energie uit fossiele brandstoffen worden opgewekt. Hierbij helpt het niet mee dat de gasprijs door kouder weer met ongeveer €10 per megawattuur toenam tot net boven de €66.

Om de elektriciteitsprijs wat te drukken, werd vorige week al de productie van de kolencentrales wat opgevoerd. In hoeverre dit zoden aan de dijk zet, is maar de vraag. Hoewel de Newcastle Coal-benchmark sinds september met $100 is gedaald, is de kolenprijs nog altijd historisch hoog. De prijs voor een ton kolen staat op het moment rond de $350. De laatste vijf jaar stond de prijs voor steenkool meestal tussen de $50 en $100.

Salderingsregeling voor zonnepanelen op de schop
Ondertussen presenteerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat deze week hun plan om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Op het moment wordt de extra energie die door zonnepanelen wordt opgewekt weggestreept tegen het eerdere verbruik. Het ministerie is van plan om deze zogenoemde saldering af te bouwen. Als het aan het ministerie ligt mogen zonnepanelenbezitter vanaf 2025 nog 64% van hun opgewekte stroom van hun verbruik aftrekken. Tussen 2025 en 2031 wordt dit percentage elk jaar met 9% verminderd. In 2031 wordt de salderingsregeling volgens de huidige plannen van het ministerie volledig afgeschaft.

De belangrijkste reden voor de beleidswijziging is dat het bezit van zonnepanelen tegenwoordig ook zonder de salderingsregeling rendabel is. Volgens het ministerie van Economische Zaken verdient iemand die nieuwe zonnepanelen laat leggen de investering ook zonder de regeling in zeven jaar terug. Of het kabinet op voldoende steun kan rekenen om de salderingsregeling af te schaffen, is op dit moment nog onduidelijk. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden