Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasprijs zet forse stappen naar beneden

4 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

Het weer is Europa gunstig gezind, voorlopig althans. Het relatief zachte weer dat volgens de weermodellen nog zeker twee weken aanhoudt zorgt dat de vraag naar gas meevalt. En dat is goed terug te zien in de prijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week stond aardgas op de TTF nog ruim boven de €80 per MWh. Deze week heeft de TTF de weg naar beneden ingezet. Tijdens het schrijven van dit artikel op 4 januari voor het sluiten van de markt staat de notering op €67,01 per MWh. Daarmee zit de prijs weer op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne op 24 februari vorig jaar.

Het zachte weer speelt volgens analisten een grote rol bij de daling van de gasprijs. Tot en met halverwege deze maand worden bovengemiddelde temperaturen voorspeld in Europa en dat helpt de vraag naar gas te remmen. Daarnaast zorgt een voorspoedige aanvoer van LNG voor enige rust op de markt. Ook de vulgraad van de Europese opslagen versterkt het gevoel dat een acute gascrisis deze winter is afgewend. Op 2 januari waren de opslagen gemiddeld voor 83,5% gevuld tegen het vijfjarige gemiddelde dat voor deze periode op 70% staat.

Gasvoorziening nog niet helemaal zeker
Toch waarschuwen verschillende experts dat de winter zeker nog niet over is en de stemming ook weer kan omslaan. Europa heeft de voorbije maanden tegen zeer hoge prijzen LNG op de spotmarkt gekocht terwijl er ook nog enige aanvoer was van gas vanuit Rusland. De gaskraan wordt door Rusland steeds verder dichtgedraaid en de beschikbare ontvangst- en verwerkingscapaciteit voor de aanvoer van LNG is vrijwel volledig benut. Veel ruimte om extra gas aan te voeren is er dus niet, mocht het bijvoorbeeld in februari of maart nog eens echt winter worden. Daarnaast is de verwachting dat met het versoepelen van de coronamaatregelen in China de vraag naar LNG op de wereldmarkt ook weer toe zal nemen.

Die zorg over de beschikbaarheid van gas is ook terug te zien op de termijnmarkt. Voor deze winter staan de contracten rond de €70 per MWh, dat is redelijk in lijn met de dagkoers van het eerste contract op de TTF (maart 2023). Voor de volgende winter lijkt de markt iets minder zeker over de beschikbaarheid van voldoende gas. Het november 2023 contract staat het hoogst genoteerd op het moment met €78 per MWh. Vrijwel alle contracten voor de winter 2023/24 staan nog boven de €75 per MWh. Voor de zomer 2024 staat de TTF nog steeds rond de €70 per MWh. Pas in de zomer van 2025 laat de TTF een wezenlijk lagere notering zien met €54,40 per MWh en voor 2026 staat €40,65 per MWh op het bord. In deze contracten, die relatief ver in de toekomst liggen, wordt overigens nauwelijks handel gedaan. Dat zijn fors lagere prijzen, zeker als je het vergelijkt met de piek in de gasprijs in augustus 2022 die op ruim voorbij de €300 per MWh ging. Maar tot twee jaar terug waren gasprijzen ruim onder de €20 per MWh geen uitzondering.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden