Shutterstock

Analyse Energie

Stroomprijzen gaan alle kanten op

4 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsmarkt gedraagt zich deze week tegelijk roerig en stabiel. Hoewel de stroomprijzen woest heen en weer schommelden, was het bereik van de koers ongeveer hetzelfde als vorige week. Het incident met de pijp van Nordstream en stijgende koersen zorgden op de oliemarkt voor onrust. Toch hervatten de koersen hun gebruikelijke patronen alweer snel. Vermoedelijk bracht de aankondiging van het plan van Europese Commissie voor prijsverlaging rust op de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met uitzondering van de weekenddip schommelden de koersen van de EPEX Spot ongeveer tussen de €250 en €400. Op 27 september lag de spotprijs van stroom op €282,89. Op 29 september bereikte de prijs met €405,64 de hoogste stand in twee weken. De bekende weekenddip was deze week behoorlijk scherp. Op zaterdag 1 oktober stond de EPEX Spot op haar laagste punt en kostte een megawattuur stroom €123,55. Na het weekend maakte de koers een flinke slag omhoog. Op het moment van schrijven kost een megawattuur stroom 325,54.

De scherpe prijsstijging van woensdag 27 september is volgens analisten voornamelijk het resultaat van de vermoedelijke aanslag op de Nordstreampijpleidingen. Op woensdag 28 september was de prijs van TTF gas van €173,83 gestegen naar €207,19. De stijging van de gasprijs bleek niet bestendig. Binnen twee dagen maakte de koers weer een neerwaartse beweging. Op vrijdag 29 september was de prijs voor een megawattuur gas gedaald tot €188,80. De stroomprijs volgde deze trend met een lichte vertraging van één dag. De koersdaling van de EPEX Spot, die vrijwel elk weekend plaatsvindt, kan deze week met €280 zelfs als fors gezien worden.

Ook de prijsstijgingen op de oliemarkt zorgen voor instabiliteit. Door de vertragende economie daalde de prijs van olie tot voor kort langzaam, maar gestaag. Op maandag 26 september opende de oliemarkt op zijn laagste punt in ruim anderhalf jaar, een vat Brent kostte $82,86. Na steeds concretere geruchten over een stevige productievermindering van de OPEC+-landen, vond de markt vorige week weer zijn weg naar boven. Maandag 3 oktober opende de markt op $89,25.

Europese Unie
Dat de markt ondanks deze destabiliserende bewegingen relatief stabiel blijft, lijkt vooral het resultaat van het Europese energiebeleid dat steeds concretere vormen aanneemt. Ook vrijdag 30 september bracht de Europese Commissie rust met de bekendmaking van verschillende maatregelen die de elektriciteitsprijs moeten verlagen. Binnen deze nieuwe plannen kiest de Europese Unie ervoor om het leeuwendeel van de uitwerking aan de lidstaten over te laten. De commissie stelt doelen, maar geeft slechts enkele bindende criteria om 'maatwerk mogelijk te maken', zo schrijft de commissie in een persbericht.

De commissie stelt in principe een maximumprijs van €180 per megawattuur voor die tot 30 juni 2023 geldt. Toch is dit plafond niet absoluut, want ook hier geldt het credo van flexibiliteit. Lidstaten mogen een hogere maximumprijs hanteren als ze dat voor hun specifieke markt wenselijk achten. Naast het prijsplafond worden lidstaten tot 31 maart 2023 verplicht om de pieken in het elektriciteitsverbruik met minimaal 5% terug te brengen. Deze maatregel heeft als doel de prijs via de aanbodkant van de markt te verlagen. Ook de solidariteitsbijdrage wordt concreter. De lidstaten zijn overeengekomen om winsten die 20% hoger uitvallen dan vorig jaar extra te belasten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden