Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Rol fossiele energie alles behalve uitgespeeld

13 September 2022

De elektriciteitsmarkt komt enigszins tot bedaren. De prijs blijft weliswaar op een hoog niveau maar de fluctuaties waren de afgelopen dagen iets minder extreem. De problemen met de gasaanvoer vanuit Rusland blijft ook op de elektriciteitsmarkt een belangrijke factor. De Europese groene ambities komen mede daardoor behoorlijk onder druk te staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De recordpiek van eind augustus met stroomprijzen die boven de €600 per MWh uitkwamen op de TTF ligt inmiddels wel achter ons. Woensdag 7 september steeg de notering op de TTF nog wel naar €443,93 per MWh. Het dipje in de markt lag de afgelopen dagen niet in het weekend maar op vrijdag 9 september met €345,08 per MWh. Een relatief beperkt aanbod van stroom opgewekt met zon en wind zorgde ervoor dat de elektriciteitsprijs afweek van het gebruikelijk patroon waarin op zondag de prijzen door een kleinere vraag lager uitvalt.

De Europese Commissie bezint zich op maatregelen om de hoge energieprijzen te beteugelen. Naar verwachting komt de Commissie deze week met een pakket. De lidstaten zijn echter verdeeld over de details over hoe op de markt ingegrepen moet worden. Ook over het invoeren van een maximale gasprijs zijn de meningen verdeeld. Noorwegen - dat met het wegvallen van Rusland de belangrijkste gasleverancier aan de EU is - noemt een maximale prijs symptoombestrijding. Het onderliggende probleem, een tekort aan energie, wordt er niet mee opgelost. Een kritische noot die daarbij geplaats kan worden, is dat Noorwegen goud geld verdient aan de export van energie richting de EU.

Steenkool
De groene ambities van de EU komen ondertussen steeds verder onder druk te staan door de energiecrisis. Volgens de data van marktbureau Kpler heeft de EU in de periode van januari tot en met augustus 2022 35% meer kolen geïmporteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In augustus importeerde de EU 57,3 miljoen ton steenkool, voornamelijk gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dat is 9,5% van de wereldwijde kolenimport. Sinds 2018 heeft de EU in augustus niet meer zo veel steenkool geïmporteerd. De afgelopen jaren is een beleid uitgezet dat gericht was op het investeren in duurzame energie en werden kolen- en kerncentrales versnel uitgefaseerd. De oorlog in Oekraïne heeft dat beleid op losse schroeven gezet. Politici lijken de groene ambities af te zwakken ten faveure van de economische stabiliteit. Dat is volgens sommige analisten een flinke deuk in het ego van de groene lobby die juist de EU als internationaal voorbeeld namen van hoe de energietransitie uitgevoerd kan worden.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox