Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Stroom goed aan de prijs ondanks lang weekend

7 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Hoger temperaturen en relatief veel wind. Dat is normaal gesproken een recept voor lage elektriciteitsprijzen. Koppel daaraan het lange pinksterweekend en de prijs zou flink moeten kunnen dalen. Dat was niet het geval afgelopen week.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Woensdag 1 juni stond de elektriciteitsprijs op de Epex Spot €215,26 per MWh. Richting het weekend zakte de prijs ,maar deze bleef in het weekend nog altijd op €146 per MWh staan. Alleen op tweede pinksterdag zakte de prijs onder de €100 naar €95,81 per MWh. Vandaag is de prijs alweer gestegen naar €183,40 per MWh.

Een elektriciteitsprijs van rond de €200 per MWh is op doordeweekse dagen niet vreemd. Gas, kolen en emissierechten zijn flink aan de prijs. Die elementen zijn bepalend op de markt als er onvoldoende stroom uit zon en wind beschikbaar is. Wanneer er meer aanbod is van elektriciteit, schakelen de conventionele centrales af en krijgt de goedkopere duurzaam opgewekte stroom de overhand in de prijsvorming. Dat effect werd ook voor het pinksterweekend verwacht. Zaterdag werd er nog redelijk wat duurzame stroom opgewekt. De helft daarvan uit wind en 40% uit zon. Zondag viel de productie van de zonnepanelen flink terug door het buiige weer. De traditioneel lagere vraag naar stroom op zondag -waardoor de prijzen flink dalen - werd door het tegenvallende aanbod voor een belangrijk deel teniet gedaan.

Vaart maken
Netbeheer Nederland twijfelt aan de haalbaarheid van de klimaatsprint die het kabinet in wil zetten. De organisatie is content met het ontwerp-beleidsprogramma Klimaat dat door de minister Rob Jetten vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De organisatie maakt zich wil grote zorgen over het uitgestippelde tijdspad. Het kabinet besluit pas begin 2023 over een eventuele aanscherping van het beleidsprogramma. Volgens Netbeheer Nederland is dat niet snel genoeg om daadwerkelijk een eindsprint in te zetten. Om de aangescherpte klimaatdoelen uit het coalitieakkoord te halen, moet het tempo omhoog volgens Netbeheer Nederland. Onder andere de Energiewet, Warmtewet en de afbouw van de Salderingsregeling vragen om snelheid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden