Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Groene stroom goedkoper dan grijze, als het er is

13 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De markt voor elektriciteit laat zich samenvatten door flinke schommelingen bij een opwaartse trendlijn. Het weer heeft een belangrijke rol. Dit vanwege het aanbod van relatief goedkope stroom uit windturbines. Valt de wind weg, dan moet gekozen worden voor dure stroom uit centrales.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor elektriciteit op de EPEX Spot notering lag afgelopen week in de buurt - maar niet onder - €180 per MWh. Door het wegvallen van de wind piekte de prijs donderdag 9 december op €275,42 per MWh. Dat is de hoogste notering in twee maanden. Zondag 12 december zakte de prijs (zoals gebruikelijk in het weekend) terug, tot €190,95 per MWh.

Dat de prijzen momenteel op een hoog niveau staan, heeft volgens experts in grote mate te maken met dure emissierechten. Op 1 november stond de koers van EU ETS op €56,94 per ton CO2. Op woensdag 8 december was dat €88,88 per ton, ruim 33% duurder. En nu zonnepanelen weinig opleveren en het aanbod van windenergie tegenvalt, drukken de emissierechten relatief zwaar op de prijs. De grote prijssprong in de EU ETS trekt speculanten aan in de volatiele markt. Prijsbewegingen - zowel opwaarts als neerwaarts - worden door deze inmenging vaak extra versterkt.

Hoge stroomprijzen klinken aanlokkelijk
Het Nederlandse windmolenpark 'Hollandse Kust Zuid I en II' wordt het eerste offshore park ter wereld dat zonder subsidie gerealiseerd wordt. Voor wind op land en voor zonnepanelen is er de SDE++ subsidie, maar verwacht wordt dat die afgebouwd gaat worden en in 2025 helemaal verdwijnt. Door de hoge elektriciteitsprijzen - van ruim boven de €100 per MWh - lijkt het interessant te investeren in duurzame zonnepanelen of windmolens, ook zonder subsidie.

Maar Aurora Energy Research waarschuwt het investeren in groene stroom niet zonder risico is. De oorzaken die ten grondslag liggen aan de huidige energieprijzen zijn niet allemaal langdurig. Daar komt bij dat de overheid de ambitie heeft in 2030 70% minder CO2 uit te stoten. Afhankelijk van welke maatregelen de overheid neemt kunnen de ingrepen marktverstorende en zelfs kannibaliserend werken op commerciële duurzame energieprojecten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden