Shutterstock

Nieuws Vleesverwerking

Uitstroom slagers lijkt te stagneren

24 September 2021 - Wouter Baan

Het aantal slagers in Nederland daalt nog steeds, zij het veel minder hard dan voorheen. De slagers die blijven, zoeken in toenemende mate afzet via het internet.

Het eeuwenoude slagersvak kan met recht gezien worden als een ambacht. Door de opkomst van supermarkten sloten de afgelopen decennia tal van slagers hun deuren. Deze dalende trend lijkt nu te stoppen, of in elk geval af te vlakken. Dit effect wordt versterkt door corona, waardoor consumenten in toenemende mate hun boodschappen in speciaalzaken in plaats van de supermarkten doen.

De afgelopen 3 jaar stopten 3% van de slagers in Nederland, wat neerkomt op 65 bedrijven, zo blijkt uit cijfers van BoldData. Er zijn nu nog 2.140 slagersbedrijven over. Tussen 2008 en 2017 ging de dalende trend veel sneller, toen verdwenen maar liefst 400 slagerszaken. In Zuid-Holland zijn de meeste slagers te vinden, in Flevoland het minst en dat is voor deze relatief jonge provincie niet vreemd.

Online in opkomst
Ondertussen beproeven 113 slagers in Nederland hun geluk online door middels een webshop andere afzetkanalen aan te boren. Dit is een stijging van 6,2%. Ook de Groene Weg, marktleider in Nederland in biologisch vlees, heeft begin mei de deuren van haar webshop voor biologisch vlees en vleeswaren geopend.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden