Shutterstock

Nieuws Handel

Niet-Europese import vaak onderhevig aan EU-regels

23 September 2021 - Kimberly Bakker

Aan bijna de gehele import en export van voeding en dranken met landen buiten de Europese Unie worden eisen gesteld die te maken hebben met de kwaliteit en veiligheid. De goederen die Nederland importeert, vallen onder de regels van de Europese Unie. Zo'n 98% van de importwaarde van voeding en dranken van landen buiten de Europese Unie was hieraan onderhevig. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna de gehele importwaarde (98%) van voeding en dranken van buiten de Europese Unie was vorig jaar onderhevig aan eisen die te maken hebben met de kwaliteit en veiligheid van de producten. Bij de export naar niet-Europese landen gaat het om een vergelijkbaar percentage. "De regelgeving levert kosten op voor de exporteurs, maar die worden gecompenseerd door de hogere kwaliteit die deze handelsregels met zich meebrengen, wat een hogere prijs rechtvaardigt", zo staat in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor over niet-tarifaire maatregelen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meerdere dezelfde regels
Het gaat hierbij met name om diverse sanitaire en fytosanitaire maatregelen, zoals eisen aan hygiëne of het verbieden schadelijke stoffen. De meeste producten moeten daarnaast aan meerdere regels tegelijkertijd voldoen. Ongeveer 97% van de totale importwaarde moet bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde tolerantiegrenzen voor residuen, 96% moet voldoen aan etiketterings-, markerings- en verpakkingsvereisten en 87% moet voldoen aan dezelfde hygiënische eisen. Zo verbiedt de Europese Unie het gebruik van ethyleenoxide, terwijl dat in andere landen wel toegestaan is. Er zijn recentelijk al meerdere terugroepacties geweest van sesamzaad, gember, of voedingssupplementen die deze maximumwaarde overschreden.

Bij de brexit spelen regels die de handel beïnvloeden inmiddels een grote rol. "De bederfelijke goederen, waaronder groenten en fruit, die begin dit jaar in de file bij Engelse havens stonden, waren daar een voorbeeld van", zo meldt het statistiekbureau. "Door het verlaten van de gemeenschappelijke interne markt is de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hetzelfde met elk ander derde land."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden