Shutterstock

Nieuws Politiek

Invoering Nutri-Score niet meer dit jaar in Nederland

7 Juni 2021 - Linda van Eekeres

De invoering van de Nutri-Score - het stoplichtensysteem voor voedingsmiddelen - laat nog op zich wachten. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij constateert dat zijn ambitie om Nutri-Score medio 2021 in Nederland te introduceren niet haalbaar is. Hij wil nu in de eerste helft van 2022 Nutri-Score invoeren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met Nutri-Score moet de consument in één oogopslag kunnen zien wat de betere keuze is in een productgroep, met kleuren en letters van groene A's tot donkeroranje E's. Het systeem is ontwikkeld in Frankrijk. De andere deelnemende landen zijn: België, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland. Ook buigt een onafhankelijk internationaal wetenschappelijk comité met wetenschappers uit deze landen zich sinds februari over de berekening achter Nutri-Score. Zo moeten de criteria in overeenstemming zijn met de verschillende voedingsrichtlijnen.

Ongezonde producten met A-score
De voedingsrichtlijnen in verschillende landen komen overeen, met een paar verschillen die vaak te maken hebben met de voedingsgewoonten in landen, zo laat het Voedingscentrum weten. "De verschillen tussen Nutri-Score en de Schijf van Vijf (of andere richtlijnen) komen voornamelijk door het feit dat Nutri-Score op een ander principe is gebaseerd dan de Schijf van Vijf."

De belangrijkste factor, volgens het Voedingscentrum,: met Nutri-Score wordt iedere productgroep beoordeeld volgens eenzelfde rekenmethode die naar de nutriëntensamenstelling kijkt. "Daardoor komen in bijna alle productgroepen (ook de ongezondere) een A of B voor, maar zijn er ook (gezonde) productgroepen (zoals plantaardige olie) die vanwege hun vetgehalte niet hoger dan een C scoren, maar wel een gezond product zijn. En daarom in de Schijf van Vijf staan."

"Zo kom je op producten die een A of B kunnen krijgen, maar die mensen toch niet zo vaak moeten eten (bijvoorbeeld wit brood of gezouten noten) of producten die niet hoger scoren dan C of D, maar toch een belangrijk onderdeel uitmaken van een gezond voedingspatroon (zoals vette vis, plantaardige olie of laag-vet kaas)", aldus het Voedingscentrum.

Nederlandse invoering
In november liet Blokhuis de Kamer weten dat hij ervan uitging dat het internationale traject voor aanpassing van Nutri-Score medio dit jaar zou zijn afgerond en het logo in Nederland wettelijk zou worden toegelaten. Afgelopen vrijdag schreef hij dat de wetenschappelijke evaluatie van het voedselkeuzelogo niet gereed is. "Zoals ik eerder heb gezegd, moet de invoering van Nutri-Score zorgvuldig worden voorbereid. Nadat de eerste uitkomsten van de wetenschappelijke evaluatie van het internationale wetenschappelijk comité gereed zijn, zal ik mijn besluit nemen over de introductie van Nutri-Score in Nederland. De Gezondheidsraad en het RIVM adviseren mij daarbij over de uitkomsten van deze wetenschappelijke evaluatie."

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de introductie van het logo door. "Ik zorg voor de aanpassing van de wetgeving in de Warenwet, de publieksvoorlichting wordt voorbereid en ik zorg ervoor dat ook de praktische zaken zoals het portaal voor bedrijven gereed zijn zodra Nutri-Score geïntroduceerd kan worden", schrijft Blokhuis.

Consumentenbond pleit voor snelle invoering
De Consumentenbond pleit voor een snelle invoering van Nutri-score in Nederland. Vorige week vergeleek de organisatie alvast de Nutri-Score van verschillende hummusvarianten. Daartussen bleken grote verschillen te zitten, van Nutri-Score A tot C. "We snappen dat het zorgvuldig moet gebeuren en dat dingen nog in lijn met de Schijf van Vijf moeten worden gebracht, maar wat ons betreft is hoe sneller, hoe beter. Wij denken dat de consument daarmee geholpen is, en dat denkt de consument zelf ook", aldus een woordvoerder desgevraagd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden