Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

ING verwacht pas in 2022 groot herstel in horeca

22 April 2021 - Kimberly Bakker

Het Economisch Bureau van ING verwacht dat het grote herstel van de horecasector pas in 2022 plaatsvindt. Dat meldt de bank in een nieuw rapport. Door de langere lockdown wordt het omzetverlies van vorig jaar in 2021 bij lange na niet goedgemaakt. "De horecaschil aan banken en overheid is met 50% toegenomen", zo schrijft het.

Doordat de lockdown langer duurt dan het Economisch Bureau van ING had verwacht, stelt het de verwachtingen voor het herstel van de horecasector in negatieve zin bij. De bank verwacht namelijk niet dat het omzetverlies uit 2020 dit jaar nog goedgemaakt kan worden. "Pas volgend jaar zal het grote herstel in de sector plaatsvinden", zo schrijft de bank. Eerder ging de bank nog uit dat de horeca dit jaar een omzetgroei van 35% zou realiseren. Inmiddels is dat teruggebracht naar 10% tot 15%.

Laag aantal faillissementen
Opvallend is dat – ondanks dat de sector zich in zwaar weer bevindt en de schuld aan banken en overheid met 50% is toegenomen – het aantal faillissementen uitzonderlijk laag is. "Vorig jaar gingen 13% meer horecabedrijven failliet dan in 2019, maar zeker in de tweede helft van 2020 en het eerste kwartaal van dit jaar ligt het aantal faillissementen beduidend lager dan het langjarig gemiddelde", meldt de bank. Volgens de economen kan dit verschillende redenen hebben. "Soms gaat het om bedrijfsbeëindiging in plaats van een faillissement. Doordat er doorgaans weinig kapitaalgoederen zijn, is het relatief eenvoudig om het bedrijf zelf 'geordend' te beëindigen."

Het aantal bedrijfsbeëindigingen nam vorig jaar met 13% toe. Dit ging vooral om bedrijven zonder personeel. Het aandeel bedrijfsbeëindigingen van horecabedrijven met personeel bleef gelijk aan 2019. In het eerste kwartaal van 2021 zijn in de horeca 1.700 bedrijven die beëindigd, 10% minder dan in het eerste kwartaal van 2020.

Hoge schuldenlast
Naast het inzetten van eigen vermogen om in de financiële kosten te snijden, ziet de bank ook dat bedrijven meer zijn gaan lenen. "De schuldenlast aan banken en de overheid is in de horeca in één jaar tijd met 50% toegenomen. Daarbovenop komt nog de schuld aan leveranciers." De bancaire schuldenlast is met €1,5 miljard toegenomen tot €5,9 miljard. Daarbovenop komen nog de uitgestelde betalingen (€0,8 miljard). "Met name dankzij de financiële steunmaatregelen van de overheid weten veel horecabedrijven het hoofd boven water te houden", denkt de bank. Vorig jaar ontving de sector €2,8 miljard aan steun.

"Daarnaast zijn veel horecabedrijven flexibeler geworden, waardoor ze sneller kunnen op- en afschalen." Zo gingen tijdens de eerste lockdown 89.000 banen verloren en eind december nog eens 77.000. In het derde kwartaal, toen er versoepelingen waren, steeg het aantal banen (+ 59.000) weer snel. In een jaar tijd is bijna 25% van de banen in de horeca verdwenen, wat neerkomt op 106.000 banen. "Het aantal horecabanen zal echter weer opveren zodra de eerste versoepelingen een feit zijn. In eerste instantie gaat het dan met name om banen op oproepbasis", verwacht de bank.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden