Dossier | Oekraine

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft schokgolven teweeg gebracht op de agri- en foodmarkten. Lees alle ontwikkelingen over de impact van de oorlog op de prijzen, handel en business in dit dossier.

mais maiskorrels korrelmais Agrifoto

Analyse Grondstoffen

Rusland dreigt graandeal Zwarte Zee op te blazen

Maïs en tarwe werden goedkoper op de CBOT en duurder op de Matif. Op die beurs betekent dat de prijzen voor het eerst sinds 13 oktober weer stijgen. De prijs van sojabonen op de CBOT zat ook in de lift. 
20 Oktober 2022
export graanexport

Analyse Grondstoffen

Russen willen meer halen uit graandeal Zwarte Zee

De granenmarkten vrezen voor een lagere vraag nadat de consumentenprijsindex in de VS met 0,4% groeide afgelopen maand. Ook keken de graanhandelaren donderdag naar de gesprekken tussen de Turkse president Tayip Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.
14 Oktober 2022
graanexport schip

Analyse Grondstoffen

Tarwenotering loopt rap op door oplopende spanningen

De prijs van het decembercontract tarew op de Matif is maandag omhoog geschoten en bereikte het hoogste punt sinds 22 juni, een maand voordat de graandeal werd gesloten. Onrust in het zwarte zeegebied en angst dat de graandeal niet wordt verlengd waren belangrijke oorzaken voor de scherpe prijsstijging.
11 Oktober 2022
zonnebloemolie

Analyse eetbare olie

Prijs zonnebloemolie toch omlaag door graancorridor

De graancorridor vanuit Oekraïne door de Zwarte Zee helpt met enige vertraging ook de prijs van zonnebloemolie omlaag, in ruim twee weken met zo'n $150 per ton. Voor de concurrenten van Oekraïne, zoals Rusland en Argentinië, is dit minder gunstig, maar verder hebben alle partijen er baat bij.
19 September 2022
graanexport

Nieuws Oekraïne

Graancorridor Oekraïne begint te lopen als een trein

De graancorridor van Oekraïne begint eindelijk vorm te krijgen nu steeds meer schepen de Oekraïense havens verlaten. In augustus steeg de totale graanexport naar 4,5 miljoen ton. Een record aantal schepen verliet de Oekraïense havens afgelopen weekend.
5 September 2022
Oekraine

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne gehalveerd

De export van granen en zonnebloemolie vanuit Oekraïne is sinds de start van de Russische inval gehalveerd. De export van zonnebloemolie daalde met 48%, de export van granen met 58%. In totaal exporteerde Oekraïne voor 10 miljoen ton aan voedselproducten tijdens de eerste 5,5 maand van de oorlog. Dat meldt het Oekraïens Ministerie van Landbouw.
23 Augustus 2022
graankorrels graanverwerking graan - food

Analyse Grondstoffen

Graan reageert voorzichtig op bulls in de markt

De noteringen op de granenmarkt laten geen eenduidig beeld zien. Het optimisme over de graandeal tussen Rusland en Oekraïne ebt weer wat weg. Daarnaast wist het USDA de markt weer te verrassen met het wekelijkse Crop Progress-rapport. De export van graan uit de VS loopt beter dan verwacht.
9 Augustus 2022
transport trein spoorwegen canada graantransport

Analyse Granen & Grondstof

De granenmarkt maakt beweging naar boven

De graannoteringen op de internationale beurzen sloten de afgelopen handelssessie in de plus. Voor een deel spelen de weersverwachtingen daar een rol in. Maar ook de ontwikkelingen rondom de Zwarte Zee spelen een belangrijke rol. Het scheepsverkeer uit Oekraïne komt voorzichtig aan opgang terwijl Rusland moeite heeft met het vinden van kopers voor tarwe.
5 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief