Dossier | Oekraine

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft schokgolven teweeg gebracht op de agri- en foodmarkten. Lees alle ontwikkelingen over de impact van de oorlog op de prijzen, handel en business in dit dossier.

graan tarwe graankorrels maaltarwe

Analyse Grondstoffen

Zet de daling van de tarweprijs verder door?

De tarwenotering hebben de afgelopen handelssessie weer een stapje terug gedaan. De prijzen op zowel de Matif als de CBoT zijn naar het laagte niveau sinds eind februari gedaald. De technische indicatoren wijzen erop de een verder daling in het verschiet ligt. Maar een markt laat zich niet voorspellen en verschillende analisten zien tekenen voor een einde van de prijsdaling.
Gisteren 13:00 uur
graan tarwe voeranalyse

Analyse Granen & Grondstof

De tarwenoteringen houden dalende trend vast

De tarwekoers op zowel de Matif als de CBoT hebben de laagste stand sinds 1 maart bereikt. Voor een deel past dat in het seizoenpatroon. Tijdens de oogst staat de markt doorgaans op het laagste punt. Maar de markt schudt ook de zorgen over aanvoer problemen uit de Zwarte Zee van zich af. Daar komen dan weer wel twijfels over de economische groei voor terug.
Vrijdag 13:00 uur
tarwe

Analyse Grondstoffen

Russische graanexport staat voor grote uitdaging

Goed en slechtnieuws wisselden elkaar op de granenmarkt. Een Russische aanval op een haven in Oekraïne wakkerde de zorgen over krapte op de graanmarkt aan en dreef de tarweprijs op. Gunstig weer voor de tarweoogst een de VS en de EU had daarentegen weer een prijsdrukkende effect op de graanmarkt.
Donderdag 11:55 uur
rusland Vladimir Putin

Analyse Aardgas

Gasprijs loopt op door de spierballen van Poetin

De spanning op de Europese gasmarkt loopt weer verder op. Problemen met de aanvoer verstoort de opbouw van de voorraden. En dat veroorzaakt extra onrust en een toch al zeer gespannen gasmarkt. De prijs van gas is daardoor opgelopen tot het hoogste niveau in maanden.
Donderdag 07:00 uur
tarwe tarweprijs

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs maakt forse stap naar beneden

De tarwenoteringen op de internationale graanbeurzen stonden zwaar onder druk in de afgelopen handelssessie. Analisten wijzen als oorzaak naar de oogstvorderingen op het noordelijk halfrond. Dat geeft lucht op een krappe tarwemarkt.
22 Juni 2022
supermarkt Engeland verenigd koninkrijk

Nieuws Grondstofkosten

Hoge voedselprijs leidt tot faillissementen in luxe food

Een gemiddeld gezin gaat per maand circa €100 meer aan voedsel uitgeven, nu de voedselprijzen stijgen door inflatie en oplopende grondstofkosten. Niet alleen voedsel, maar ook andere typische huishoudproducten als waspoeder en hondenvoer dragen bij een de forse kostenstijging voor een gemiddeld gezin. 
21 Juni 2022
export haven transport trein spoorwegen

Analyse Grondstoffen

Problemen met export legt bodem in tarwemarkt

De tarwenoteringen op de graanbeurzen deden de afgelopen handelssessie een stapje terug. Het beschikbaar komen van tarwe van de nieuwe oogst drukt op de prijzen. De problemen met de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied worden daardoor wat naar de achtergrond verdrongen, maar zijn zeker niet weg.
21 Juni 2022
energie kolencentrale

Analyse Elektriciteit

Kolencentrales mogen weer op vol vermogen draaien

De elektriciteitsprijzen zitten in de lift. dat is voor een deel veroorzaakt door relatief weinig aanbod van stroom uit windturbines. Daarnaast speelt ook de hoge gasprijs mee. Om gas te besparen heeft de regering een drastische stap genomen. De kolencentrales worden weer volledig benut.
21 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief