Shutterstock

Nieuws Ondernemen

'Personeel beperkende factor groei voedingssector'

Vandaag 08:00 uur - Linda van Eekeres

Hogere loonkosten, een beperkte stijging van de arbeidsproductiviteit en een aanhoudend personeelstekort beperken de groeivooruitzichten voor de voedingsindustrie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ABN Amro.

De bank haalt de Conjunctuurenquête van het CBS aan waaruit blijkt dat ondernemers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie in september 2025 verwachtten dat hun winstgevendheid de komende drie maanden grotendeels stabiel zou blijven (een verbetering ten opzichte van een jaar eerder). Uit dezelfde enquête blijkt dat bedrijven vooral het tekort aan arbeidskrachten (34%) en een gebrek aan vraag (18%) als grootste remmende factoren voor de groei ervaren.

De helft van de openstaande functies in de sector betreft technisch personeel, aldus ABN Amro op basis van cijfers van FNV en CAO Kijker. Sinds 2022 is de arbeidsmarkt voor deze functies iets minder krap: van 'zeer krap' naar 'krap'. Toch blijft het voor ondernemers lastig om geschikt personeel te vinden en te behouden, wat leidt tot hogere kosten voor werving en opleiding.

"De cao-lonen in de voedingsindustrie zijn de afgelopen jaren fors gestegen, zo blijkt ook uit deze 'Stand van Food'. Omdat arbeidskosten in de sector ongeveer 17% van de kostprijs verkopen bedragen, voelen ondernemers een stijging van de lonen direct", staat in het rapport te lezen.

Hoewel veel bedrijven inzetten op automatisering en robotisering, benadrukt de bank dat in veel productieomgevingen voldoende en goed opgeleid personeel onmisbaar blijft. Tegelijkertijd kampt de sector met een vergrijzend personeelsbestand en een relatief klein aandeel jonge werknemers.

Om personeel beter te werven, langer te behouden en de productiviteit te verhogen, adviseert ABN Amro werkgevers om meer aandacht te besteden aan het welzijn van medewerkers. De sector heeft hierin vorig jaar al een inhaalslag gemaakt, vooral op het gebied van veiligheid, aldus de bank. Verdere verbeteringen zijn volgens het rapport mogelijk op het vlak van gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en werk-privébalans.

Volgens de bank kan het aantrekken van jonge werknemers voordelen opleveren. Daarvoor is het belangrijk te begrijpen wat hen motiveert. Voor praktisch opgeleide jongeren wegen vooral werkzekerheid, de inhoud van het werk en de werksfeer zwaar, aldus ABN Amro.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden