Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Miljoenensubsidie om afzet biologisch te stimuleren

Vandaag 08:00 uur - Redactie Foodbusiness

Een nieuwe subsidieregeling, Vabiola gaat de afzet van biologische producten vijf jaar lang ondersteunen met een totaalbedrag van €3,7 miljoen. De subsidieregeling past in de plannen van het ministerie van Landbouw om de biologische landbouw te laten groeien naar 15% van het landbouwareaal in 2030.

In mei 2022 werd een eerste stap in deze richting gezet met een actieplan en het vastleggen van de groeiambitie. In navolging van de Deense overheid nam ook het ministerie van Landbouw het initiatief om de doelstelling te realiseren om biologisch te laten groeien van 4% in 2022 naar 15% in 2030. Met dit plan wil Nederland laten zien dat actie wordt ondernomen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het doel van de Europese Commissie om in 2030 een biologisch aandeel te realiseren van 25%. Om de landelijke doelstelling van 15% te halen moet er wel flink versneld worden

Vabiola is de afkorting van Vergroten afzet van biologische landbouwproducten. Deze regeling is bedoeld voor het verstrekken van subsidie aan innovatieve projecten om de verkoop van biologische producten te vergroten. 

Meer plekken waar biologische producten te koop zijn
Meer biologische landbouw is goed voor de economie en verbetert de water- en bodemkwaliteit, de natuur, het klimaat en het dierenwelzijn, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Daarom is het belangrijk dat consumenten meer biologische producten kopen. Er moeten bijvoorbeeld meer plekken komen waar biologische producten te koop zijn. Denk aan supermarkten, restaurants of cateringbedrijven. Maar ook aan slagerijen, groentewinkels, bakkers, tuincentra en online maaltijdboxen."

De nieuwe regeling start op 2 februari 2026 en loopt door tot en met 2030. Een groep bedrijven die een proefproject starten of een lokale keten opzetten om de afzet van bio te vergroten komt in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Per project is minimaal €100.000 beschikbaar en dat bedrag loopt maximaal op tot €500.000. De subsidie dekt 80% van de kosten waarvoor ondersteuning kan worden aangevraagd. Elke deelnemer in het samenwerkingsverband ontvangt minimaal €25.000 subsidie. Een samenwerkingsverband kan bijvoorbeeld een project beginnen om samen een marktstudie te doen, of bijvoorbeeld een project om afspraken te maken over verkoop en inkoop. De aanvraag voor een subsidie kan worden ingediend vanaf 2 februari 2026.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden