Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkenssector: Geen sprake van dumping in China

18 Juli 2024 - Matthijs Bremer

China heeft wederom een stap gezet in de handelsoorlog met de Europese Unie. Het land onderzoek eventuele dumpingpraktijken van drie Europese varkensexporteurs, waaronder Vion.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast Vion onderzoekt China ook de activiteiten van Danish Crown en het Spaanse Litera Meat. De bedrijven zijn door de Chinese overheid gesommeerd om aan een onderzoek mee te werken. Mede op basis van die onderzoeken bepaalt de Chinese overheid of er in haar ogen sprake is van dumping. Daarnaast moet uit het onderzoek blijken hoe groot de schade voor de Chinese varkenssector is. Om dat te bepalen heeft China ook 24 lokale producenten meegenomen in de enquête.

Dit is de volgende stap in de handelsoorlog tussen China en de Europese Unie. China besloot een onderzoek naar de Europese varkens-, melk- en wijnexport in te stellen nadat de Europese Unie besloot om de importtarieven op Chinese auto's te verhogen van 10% tot 38,1%. De Europese Unie stelt dat China zijn surplus aan elektrische auto's op de Europese markt dumpt.

POV waarschuwt voor de afzet van bijproducten
De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) geeft aan dat er geen sprake is van dumping op de Chinese markt en dat het onderzoek vooral een politiek gedreven instrument is. Volgens de organisatie is het strategisch belang van de varkensvleesexport substantieel. De POV wijst erop dat Nederland een nieuwe bestemming moet vinden voor bijproducten als varkenssnuiten, -pootjes en -staarten mocht China bedrijven uit de EU de toegang tot zijn markt ontzeggen. De Europese Unie zet zo'n 50.000 ton restonderdelen per maand op de Chinese markt af. Voor Nederland ligt dat cijfer rond de 10.000 ton per maand.

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) geeft aan dat er van dumping geen sprake is. De belangenvereniging deelt mee er vertrouwen in te hebben dat dit ook de conclusie van het onderzoek van China zal zijn. "We hopen de wederzijdse voordelige samenwerking met China voort te zetten, zodat we de Chinese consument kunnen voorzien van hoogwaardige, veilige en duurzame varkensvleesproducten uit Europa", aldus voorzitter van de COV Laurens Hoedenmaker in een persbericht. Vion wil niet reageren, maar geeft wel tegenover Foodbusiness aan zich aan te sluiten bij de positie van de COV.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden