Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorgen aanbod cacao uit West-Afrika stuwen de prijs

12 Juni 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonoteringen fors gestegen door zorgen over de productie in West-Afrika. De internationale cacao-organisatie ICO verwacht een groter tekort dan eerder voorspeld, wat de schaarste benadrukt. Verder zou Ivoorkust momenteel bepaalde exporteurs verbieden om cacaobonen te kopen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is dat de notering van Londen in ponden wordt genoteerd, want in Amerikaanse dollars zou de cacaonotering opnieuw de $10.000 zijn overschreden. De notering van Londen staat nu op £8.113 per ton. De Amerikaanse notering stond gisteren (11 juni) op $9.910 per ton. De grote vraag is of de cacaonoteringen weer verder omhoog schieten. Dat zal mede worden bepaald aan de hand van het marktsentiment omtrent de West-Afrikaanse productie. De aanvoer van cacaobonen is flink achteruitgegaan, mede als gevolg van ongunstige weersomstandigheden afgelopen jaar en woekerende plantenziekten die de cacaobomen aantasten.

Het beeld van een cacaotekort werd vorige week nog eens versterkt door de internationale cacao-organisatie, die het mondiale cacaotekort verder omhoog bijstelde naar 439.000 ton. Eerder werd een tekort van 374.000 ton verwacht. De huidige prognose is dat de wereldproductie aan het einde van het cacaojaar in september met 11,7% daalt ten opzichte van vorig jaar.

Daarbij komt het nieuws van de Ivoriaanse cacaomarktregulator Conceil du Cafe-Cacao (CCC) dat exporteurs en bedrijven die geen verwerkende activiteiten hebben in Ivoorkust, geen cacaobonen mogen kopen van de middenoogst, in ieder geval tot het einde van de maand, laat Bloomberg weten. Als bedrijven geen cacaobonen kunnen inkopen, kan dat problemen opleveren met de voorraad.

Ook zijn recente berichten van analisten over de West-Afrikaanse aanvoer niet hoopgevend. Overheidsdata van Ivoorkust laten zien dat het aantal cacaobonen dat wordt aangevoerd richting Ivoriaanse havens achteruit holt. 1,53 miljoen ton cacao kwam van 1 oktober 2023 tot 9 juni 2023 aan in de havens, schrijft nieuwsmedium Barchart. Dat is 29% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Die cijfers wakkeren de zorgen over het aanbodtekort verder aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden